68 gradova sudjelovalo u akciji “Sat za planet Zemlju”

ba7d8f38deb4eec4c8a9b39dcc62f399

Rekordan broj hrvatskih gradova, čak 68, u subotu, 20:30 sati je isključilo rasvjetu znamenitostima i javnu rasvjetu mnogih trgova i ulica, dajući doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji “Sat za planet Zemlju”, koju je Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) organizirala desetu godinu za redom.

Dubrovačke gradske zidine, Zagrebačka katedrala, južno pročelje Dioklecijanove palače sa splitskom rivom, pulska Arena, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i mnogi drugi u subotu su bili u mraku, kao što su neosvjetljeni bili Eiffelov toranj, rimski Coloseum, egipatske piramidea i mnoge druge svjetske kulturne znamenitosti.

Akciji gašenja rasvjete od 20,30 do 21,30 sati pridružili su se i mnogi hrvatski građani u svojim domovima te institucije i tvrtke. WWF ih je sve pozvao i na promišljanje o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv klimatskih promjena. WWF navodi da je ove godine u “Satu za planet Zemlju” sudjelovalo 178 zemalja i više od 7000 gradova, čime su ujedinjeni građani dali potporu akcijama za sprječavanje klimatskih promjena, netom nakon što su se u Parizu potkraj prošle godine svjetski čelnici dogovorili da klimatske promjene svima moraju postati prioritet. Po izvještaju okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC), Hrvatska se zajedno sa drugim zemljama EU-a obvezala da će za 40 posto smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2030. EU je već smanjila svoje emisije za 19 posto, a BDP je porastao za 44 posto, ističe WWF. (Večernji list)

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Sličan sadržaj