AMERIČKI DUPINI PIROTEHNIČARI U DUBROVNIKU


Američki mornarički dupini pirotehničari stigli su u Dubrovnik gdje će sudjelovati u multinacionalnoj humanitarnoj vježbi potrage za minama i drugim zaostalim eksplozivnim napravama.

Dupini su u Dubrovnik prevezeni vojnim transportnim zrakoplovom Boeing C-17 iz vojne baze u San Diegu. Jato od šest pacifičkih dupina s trenerima pretraživat će dubrovački akvatorij i tražiti neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva u podmorju u sklopu programa obuke hrvatskih, crnogorskih i slovenskih ronilaca.

Riječ je o projektu iz programa europskog zapovjedništva američke vojske za humanitarna razminiranja (HMPA) pod nazivom Dolphin 13 u kojem sudjeluju američko veleposlanstvo u RH, Glavni stožer OS RH, a pokrovitelj je američki State Department.

Šest uvježbanih dupina pretražit će akvatorij u neposrednoj blizini Dubrovnika, posebice grušku luku i akvatorij oko otoka Lokruma kako bi detektirali eventualne mine i ostala ubojita sredstva na morskome dnu.

Projekt Dolphin 13 američka vojska razvija od 1959. Dupini prolaze dvije do tri godine obuke prije nego što počnu sudjelovati u podvodnim projektima.

Mornarica se koristi i drugim načinima otkrivanja podvodnih eksplozivnih naprava uključivši sonare, ronioce i podmornice, no ta tehnologija ne može nadmašiti prirodne sposobnosti dupina, ističe američko veleposlanstvo u priopćenju.

Tekst: HRT
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell