Anticiklona dovela do snijega u Zagrebu, na Zavižanu 3. najviša temperatura u prosincu


Utorak je nastavio putem svojih prethodnika, unutrašnjost Hrvatske, (predjeli ispod 500 metara) imala je maglu, a Jadran sunčano vrijeme. Na vrijeme djeluje anticiklona koja se u zimskom dijelu godine ponaša upravo kako smo napisali.
Zadnjih nekoliko dana duž obale i u višem gorju obilje je sunca i dnevne temperature zraka iznad prosjeka su za ovo doba godine, dok u nižim područjima kontinentalne Hrvatske postoji temperaturna inverzija, temperatura s visinom raste umjesto da pada. Temperaturna inverzija uzrokuje pojavu magle i sumaglice pa je primjerice u Zagrebu tijekom utorka temperatura bila negativna uz zrnat snijeg koji je uspio i zabijeliti površine.
Uz maglu i nisku naoblaku u nizinama unutrašnjosti tijekom cijelog dana temperatura nije prešla 0 °C. Mjerilo se od -2 do 0 °C. Na Jadranu su, uz obilje sunčanog vremena najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 14 do 18°C.
Istovremeno na Zavižanu 13°C, treća najviša temperatura za prosinac otkako postoje mjerenja.

Srijeda će proći u sličnom tonu, duž obale i u gorju pretežno sunčano, a dok mjestimične sumaglice može ponegdje biti i duž obale. Unutrašnjost i dalje obavijena u maglu iz koje može padati i slaba oborina.
Tijekom četvrtka i petka bit će nestabilnije, zbog duboke ciklone u sklopu polarnog vrtloga koja će se nalaziti nad područjem Islanda, a spuštanjem svoje fronte u zapadno Sredozemlje doći će do formiranja plitke ciklone nad Balearskim otocima.
Naši krajevi će se naći s prednje strane ciklone koja će vlažan i topliji zrak iz Sredozemlja sabijati posebno u Riječkom zaljevu, što znači pretežno oblačno vrijeme i povremenu slabu kišu riječkom području.
Promjenjivo i nestabilno uz kraće pauze moglo bi potrajati čak i do kraja godine, a kišno se vidi i na Božić. Zasluge za takvu nestabilnost pripadaju Atlantiku, čija se ciklonalna aktivnost intenzivirala pa će fronte povremeno dolaziti i do Sredozemlja, što otvara mogućnost nastanka ciklona.

Foto: Grgur Zucko/Pixsell

Sličan sadržaj