ASTRONOMIJA: ASTEROID / MARS CURIOSITY / SATURN


Pripremili smo vam blok vijesti iz područja astronomije. Iako nam je primat meteorologija objavljujemo i ovakve vijesti i općenito sve što se tiče na neki način prirode.

Zemlju prošao asteroid
Tijekom srijede, u 12:17h po hrvatskom vremenu, Zemlju je prošao asteroid 2013 XY8, na udaljenosti od oko 760 tisuća kilometara, što je nešto manje od dvostruke udaljenosti do Mjeseca.
50 – metarski asteroid otkriven je tek prošle subote, što znači da je i išao na Zemlju, ništa ne bismo mogli učiniti. Ovaj asterid skoro je 3 puta veći od onog koji je u veljači eksplodirao iznad Čeljabinska (Rusija).

NASA-in robot “Curiosity” pronašao tragove jezera na Marsu
NASA-in robot Curiosity na Marsu je iskopao dokaz o povijesnom jezeru koje je je vjerojatno bilo puno životnih oblika prije manje od četiri milijarde godina. Stijene koje je Curiosity prikupio pokazuju da je Crveni planet imao nekada vrlo slične uvjete i okruženje kao Zemlja. Znanstvenici NASA-e otkrili su da stijena sadrži ugljen, dušik, kisik, vodik i sumpor.

Mali bakterijski oblici života žive u istim uvjetima na Zemlji, a nalaze se u pećinama i ispod mora u hidrotermalnim otvorima, gdje su stigli nakon što je presušio površinski izvor vode.

Iako su i prethodne studije sugerirale da su na Marsu nekada bila jezera, ovo je najbliži dokaz tome. Također, dokaz je da je Mars nekada bio mjesto pogodno mjesto za stanovanje sa svim potrebnim uvjetima.

Vjerojatno je tu nekada bilo hladno jezero povezano sa različitim potocima i okruženo snježnim planinama.

Na ovom planetu bio je moguć život desetinama milijuna godina, što nas vodi u vrijeme kada su zabilježeni prvi oblici života na Zemlji.

Foto: NASA

Uragan na Saturnu
NASA-in svemirski brod Cassini snimio je ogromnu oluju s uraganima koja je sa šest strana “opkolila” Saturn.

Šestokutni olujni mlazovi, koji se inače nalaze oko Sjevernog pola i za koje se mislilo da su jedinstveni u Sunčevom sustavu, rasprostranjeni su na 30 tisuća kilometara na Saturnu, što je kao dvije širine Zemlje. U njihovom centru nalaze se uragani koji su za 50 puta veći od onih koje vidimo na Zemlji.

Stručnjaci vjeruju da ovakve oluje “udaraju” Saturn stotinama godina.

Pretpostavlja se da oluje traju ovako dugo zbog nedostatka čvrstog terena na Saturnu, koji je u suštini velika lopta od plina.

Oluju je uslikao Cassini, koji je 2004. godine počeo blisko istraživanje Saturna i njegovih mjeseca. U listopadu ove godine Cassini je snimio jezera na Titanu, jednom od 53 Saturnova mjeseca, dok je u travnju fotografirao let meteora kroz Saturnove prstenove.

Reuters

Sličan sadržaj