Broj poginulih u novom potresu u Nepalu prešao – osamdeset / Snažan potres 6,8 pogodio sjeveroistok Japana


Broj poginulih u drugom razornom potresu u Nepalu premašio je 80, a i dalje stižu vijesti o odronima i vjerojatnim novim žrtvama, objavile su u srijedu nadležne nepalske službe.

Od posljedica potresa magnitude 7,3 i posljedičnih podrhtavanja tla u utorak samo u Nepalu je zasad poginulo 65 ljudi, 17 je stradalo u indijskoj državi Bihar uz južnu granicu Nepala, a jedna je osoba poginula i u Kini.

Ozlijeđeno je gotovo 2.000 ljudi, rekao je glasnogovornik policije Kamal Sing Ban, a najpogođenija su područja Dolaka i Sindupalčouk sjeverno od Katmandua, gdje je bio epicentar potresa.

U okrugu Sindupalčouk mnoga su naselja sravnjena sa zemljom u prvom potresu, 25. travnja, od posljedica kojega je život izgubilo više od osam tisuća ljudi, a uništeno je oko pola milijuna stambenih jedinica.

Potres u utorak uzrokovao je najmanje deset odrona u Nepalu, zbog čega se strahuje od porasta broja smrtno stradalih.

Istodobno traje potraga za nestalim američkim vojnim helikopterom nakon što mu se u utorak izgubio svaki trag. Nepalska vojska dobila je informaciju da je helikopter američkih marinaca s osam putnika i članova posade možda pao u jednu od rijeka u području Čarikot pa je u potragu poslala 400 vojnika.

»Po informacijama kojima raspolažemo, helikopter je u jednoj od rijeka, ali ga zasad nije primijetio nijedan helikopter«, rekao je zamjenik zapovjednika bataljuna smještenog u tom području Radžan Dahal.

»U potrazi sudjeluje i više od 400 vojnika pa se nadamo da ćemo ga pronaći do kraja dana«, dodao je.

Helikopter UH-1Y Huey američkih marinaca, koji je raznosio humanitarnu pomoć žrtvama potresa, u utorak je izgubio radijsku vezu nakon što se čulo da posada spominje probleme s gorivom.


Snažan potres magnitude 6,8 pogodio je u srijedu ujutro sjeveroistok Japana, područje teško stradalo u potresu prije četiri godine, priopćio je Američki institut za geofiziku (USGS).

Japanske vlasti nisu izdale upozorenje za cunami i zasad nema dojave o materijalnoj šteti.

Potres je zabilježen u 6,12 sati po mjesnom vremenu (utorak 23,12 sati po srednjoeuropskom vremenu) s epicentrom u Tihom oceanu, na dubini 38,9 km kod otoka Honshua.

Japanska meteorološka agencija rekla je da nema opasnosti od cunamija.

Japan je na spoju četiriju tektonskih ploča i svake godine bilježi oko 20 posto najsnažnijih potresa na planetu.

Izvor: Hina
Foto: Reuters/ USGS

Sličan sadržaj