Broj žrtava potresa u Ekvadoru narastao na 350, spasilačke ekipe i dalje tragaju za preživjelima

Broj-zrtava-potresa-u-Ekvadoru-narastao-na-350-spasilacke-ekipe-i-dalje-tragaju-za-prezivjelima_ca_large
Broj žrtava najtežeg potresa u Ekvadoru u nekoliko desetljeća narastao je na 350 u ponedjeljak, dok spasilačke ekipe u utrci s vremenom tragaju za preživjelima.

Najmanje 2068 ljudi ozlijeđeno je u potresu jakosti 7,8 koji je u subotu razorio zgrade i ceste te prekinuo dovod električne energije.Iznoseći nove pojedinsoti o posljedicama razornog potresa iz grada Portoviejoa predsjednik Rafael Correa rekao je za Reuters da se boji da će se broj žrtava i dalje rasti.

»Ekvador je strašno pogođen«, rekao je u televizijskom obraćanju Correa koji je skratio posjet Italiji kako bi se vratio u domovinu.

Šatorsko naselje podiže se na stadionu za zbrinjavanje ozlijeđenih i distribuciju vode, hrane, pokrivača i drugih potrepština.

Nekih 230 naknadnih udara potreslo je preživjele koji su i dalje na ulicama strahujući hoće li se potpuno srušiti njihove napuknute kuće.

Koristeći prirodnu katastrofu, oko 130 zatvorenika pobjeglo je iz kaznionice El Rodeo u Portoviejou. Više od 35 zatvorenika je uhvaćeno, objavile su vlasti u nedjelju navečer.Oko 13.000 pripadnika sigurnosnih snaga mobilizirano je da održe red.

Stanovnici otočja Galapagos u vodama Ekvadora, koje je dom brojnim rijetkim vrstama, nisu pogođeni potresom.

Potres u Ekvadoru dogodio se nakon dva velika i smrtonosna potresa koji su od četvrtka pogodili Japan. Obje su zemlje smještene na seizmički aktivnom »vatrenom prstenu« u Pacifiku, no američki geofizički institut smatra da potresi na dva tako udaljena područja vjerojatno nisu povezani.

Izvor: HINA
Naslovna foto: Reuters

Sličan sadržaj