El Nino Kaliforniji donio oluje i potaknuo klizališta

El-Nino-Kaliforniji-donio-oluje-i-potaknuo-klizalista_ca_large
Dolazak klimatskog fenomena El Nina izazvao je u Kaliforniji olujno nevrijeme i potaknuo klizišta, doveo do porasta vodostaja rijeka i manjih poplava, ali prema predviđanjima meteoroloških stručnjaka neće riješiti i problem suše koja vlada već nekoliko godina.

Olujna kiša u Kaliforniji izazvala je zadnjih dana klizanje terena i poplave koje bi trebale potrajati ali i tek neznatno ublažiti rekordnu sušu. Gotovo 200 vozila našlo se blokirano između četvrtka i petka na cesti 58 i autocesti I5 u središnjem dijelu Kalifornije pošto su naslage blata izazvane obilnim oborinama prekrile prometnice.

»Gotovo 15 centimetara kiše palo je na sat na nekim mjestima jučer«, rekao je Tim Krantz, profesor za studij okoliša na sveučilištu Redlands.

»Ono što se desilo u četvrtak na autocesti I5 s masovnim klizanjima blata, strahujem da je tek prva u nizu žestokih oluja« koje će trajati cijelu zimu, dodao je on.

Kalifornija se već četiri godine bori s rekordnom sušom koja se manifestira posebno razarajućim požarima zbog suha tla. Znanstvenici pripisuju trenutne vremenske prilike ponovnoj pojavi klimatskog fenomena »El Nino«, tople oceanske struje nad Pacifikom koja izaziva žestoke oluje.

On bi trebao potrajati do proljeća 2016. i mogao bi biti jedan od najžešćih u analima. Prethodna značajna epizoda dogodila se 1997.-1998.

Izvor: HINA
Naslovna foto: Reuters

Sličan sadržaj