Elementarna nepogoda za Ogulin, Josipdol, Tounj, Plaški i Saborsko

null
Zbog štete od leda i ledene kiše, župan Karlovačke županije Ivan Vučić proglasio je stanje elementarne nepogode za Grad Ogulin i za općine Josipdol, Tounj, Plaški i Saborsko, priopćeno je iz Ureda župana.

U obrazloženju se kaže da je odluka donesena temeljem zahtjeva gradonačelnika i načelnika tih jedinica lokalne samouprave jer su ledena kiša, poledica i led od 1. do 6. veljače prouzročili veliku materijalnu štetu.

Zadužena su lokalna povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda „da u najkraćem mogućem roku dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda izvješća o nastaloj šteti“.

Slovenija zbog ledene katastrofe traži kredite EBRD-a i EIB-a

Slovenija će za sanaciju posljedica prirodne nesreće izazvane velikom količinom leda i snijega zatražiti kredit Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) i Europsku investicijsku banku, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Za razgovore s bankama ovlašten je ministar financija Uroš Čufer.

“I EBRD i EIB imaju vrlo povoljne kredite, s dospijećem i do 25 godina, za slučajeve prirodnih katastrofa”, rekao je tumačeći odluku vlade na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Dodao je da će službena procjena šteta, što ih je izazvalo nevrijeme, snijeg i led, biti poznata u roku dva tjedna, ali da je već sada jasno da su najveće štete u šumama, na cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi, te na elektromreži.

Računa se da je led teško oštetio 480.000 hektara šuma, a polomljeno je drveće u količini preko 4 milijuna prostornih metara. Čišćenje šuma od uništene šumske mase trajat će mjesecima, a treba ga obaviti što prije, kako bi se spriječilo širenje drvnih parazita i na zdrava stabla.

Zbog snijega, leda i srušenog drveća u zemlji je zatvoreno 630 tisuća kilometara šumskih cesta, odnosno 93 posto svih, rekao je Židan, dodavši da su najveća oštećenja u šumama na području Kranja i Postojne.
Tekst: HINA
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Sličan sadržaj