Hrvati na Everestu nisu bili u opasnosti od lavine, za nestalima nastavljena potraga

Hrvati na Everestu nisu bili u opasnosti od lavine, za nestalima nastavljena potraga

Četvero Hrvata, dva muškarca i dvije žene, članovi Alpinističkog kluba Zadar, nalaze se u jednoj ekspediciji na Himalaji i na svu sreću nisu se nalazili u grupi koja je stradala u petak.

Za vrijeme nesreće nalazili su baznom logoru u drugoj himalajskoj ekspediciji, 400 metara niže od mjesta nesreće.

Darko Berljak, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza kazao je da je savez ujutro probao s njima doći u kontakt, međutim oni su samo poslali poruku da je sve u redu i da su na sigurnom.

Spasioci su u subotu nastavili tražiti tijela nepalskih vodiča poginulih prethodnog dana u najpogibeljnijoj lavini do koje je došlo na vrhu Everesta. Nada da će pronać preživjele je vrlo mala. Do sada je pronađeno trinaest tijela, a tri osobe se smatraju nestalima. Riječ je o najpogibeljnijom nesreći u povijesti najvišeg vrha na svijetu.

»Nema nikakvih izgleda da se pronađu preživjele tri nestale osobe. Pod snijegom su već 24 sata«, izjavio je Dipendra Paudel, dužnosnik nepalskog ministarstva turizma. »Nadamo se pronaći tijela ali još uvijek ne možemo potvrditi podatak o 16 poginulih«
Šesnaest muškaraca pripadalo je skupini šerpa koja je prenosila šatore, hranu i užad započevši jutarnji pohod pod suncem kako bi organizirali dolazak klijenata u glavnoj sezoni. Sedam osoba je preživjelo lavinu.

Lavina se stvorila u opasnoj zoni zvanoj »popcorn field«, na 5800 metara visine na izrazito opasnom prijelazu ledenog slapa Khumbu.

Foto: Reuters

Sličan sadržaj