HRVATSKA DAN NAKON NEVREMENA

Marko Lukunić /PIXSELL

O situaciji dan nakon orkanske bure u PGŽ ćemo reći nešto kasnije, a sada se fokusiramo na ostatak zemlje.

Iako su vremenski uvjeti danas nešto bolji nego što su jučer bili i dalje nastaju problemi zbog udara vjetra, ali i izlijevanja rijeka na prometnice.

Vjetar je lomio stabla te dizao krovove kuća i zgrada i u Zagrebu. Dvadesetak je ljudi tijekom jučerašnjega dana ozlijeđeno. Sljemenska cesta još je zatvorena, a vatrogasci su samo tijekom noći imali pedesetak intervencija.

Olujni vjetar danas nije ni približno opasan kao jučer, kada je na Krčkome mostu izmjeren udar vjetra od čak 238 kilometara na sat. Od Maslenice prema Svetom Roku bura danas puše 130 kilometara na sat, ali i dalje stvara probleme u prometu. Na Maslenici su već dan i pol automobili prava rijetkost, promet prema Zagrebu teče obilazno preko Obrovca i Gračaca. Dionica Maslenica Sveti Rok i dalje je zatvorena, no pojavio se tračak nade – Maslenički most od jutros je otvoren.

Vodostaji rijeka u središnjoj Hrvatskoj znatno su porasli nakon obilnih kiša, tako Kupa u Karlovcu je dosegla vodostaj od 778 cm zbog čega su na toj mjernoj postaji proglašene izvanredne mjere zaštite od poplave, a zbog izlijevanja rijeke Dobre najugroženije je područje Ogulina. Vodostaj je ipak počeo opadati te sada mjeri 776 cm. Na još nekoliko mjernih postaja duž Kupe, Save i Krapine u tijeku su redovne mjere zaštite od poplave.

Zbog jakog vjetra sinoć je cijeli grad Zadar, kao i njegova šira okolica, ostao bez električne energije na 15 minuta. Razlog tome bio je ispad dalekovoda kod Šibenika čime je bilo zahvaćeno cijelo šibensko i zadarsko područje, piše Antena Zadar.

Ciklona koja je jučer poharala veži dio zemlje počela se premještati iznad naših krajeva, no nas će još neko vrijeme pratiti kišno i vjetrovito vrijeme, a ponešto sunca će biti tek ponegdje uz obalu, uglavnom na sjevernom djelu. Na Jadranu će i danas puhati jaka i olujna bura, podno Velebita i s orkanskim udarima. Bura će tijekom dana slabiti, a na jugu će postepeno okrenuti na istočnjak i jugo.

Sličan sadržaj