Kinezi otvorili četvrtu istraživačku bazu na Antarktici

Kinezi-otvorili-cetvrtu-istrazivacku-bazu-na-Anarktici_ca_large
Kina je u ponedjeljak otvorila četvrtu istraživačku bazu na Antarktici, što je nova faza u nastojanju te zemlje da bude još prisutnija na bijelom kontinentu gdje do 2015. predviđa izgradnju još jedne takve postaje.

Istraživačku bazu Taishan koja izgledom podsjeća na leteći tanjur postavljen na stupove, izgradilo je 28 ljudi u 53 dana, izvijestila je državna uprava za oceane, a prenosi agencija Nova Kina.

Baza će se koristiti samo ljeti, u razdoblju od prosinca do ožujka. Prosječna godišnja temperatura je -36,6 stupnjeva Celzijusa.

Kineski mediji izvješćuju da je predsjednik Xi Jinping uputio čestitku u kojoj ističe važnost znanstvenih istraživanja koja će se provoditi u bazi Taishan izgrađenoj na visini od 2600 metara.

Kina na Antarktici odsad posjeduje četiri istraživačke postaje: Changcheng, Zhonsgshan, Kunlun i Taishan. U planu je izgradnje nove postaje do 2015., u ponedjeljak je objavljeno u programu državne televizije CCTV. Uz Kinu ondje svoje baze ima još tridesetak država.

Kao najveći potrošači energije u svijetu Kinezi razmišljaju o otvaranju baze i na Arktiku gdje se vjerojatno nalaze velike rezerve prirodnih goriva.

Tekst: HINA
Foto: Reuters

Sličan sadržaj