Klimatske promjene bit će strašne i nepovratne


Posljedice globalnog zatopljenja bit će teške, široko rasprostranjene i nepovratne, a nitko ih neće izbjeći, upozorili su danas svjetski klimatolozi u novom UN-ovom izvješću.

Znanstvenici i dužnosnici koji su se okupili na konferenciji u Yokohami u Japanu ističu da je dokument najpotpunija i najdetaljnija procjena utjecaja klimatskih promjena na svijet koja je ikada napravljena. On predstavlja drugi dio trilogije izvješća UN-ova Međudržavnog panela za klimatske promjene (IPCC), koju su znanstvenici sastavili u posljednje tri godine, a koja obuhvaća na tisuće akademskih članaka i državnih izvješća. O ovom dijelu vodile su se intenzivne rasprave gotovo tjedan dana kako bi se usuglasili naglasci i tonovi.

Konačno ga je potpisalo petstotinjak ljudi, među kojima 66 stručnjaka, 271 dužnosnik i 57 promatrača. Konferencija za medije je tek počela, međutim, prema informacijama koje su procurile Međudržavni panel za klimatske promjene (IPCC) upozorava da se globalno zatopljenje već osjeća na svim kontinentima i u svim oceanima te najavljuje da će podizanje razina mora biti veće nego što se ranije pretpostavljalo.

Jedan odobreni dio dokumenta otkriva da arktički ekosustav i koraljni grebeni toplih mora već prolaze kroz nepovratne promjene. Među ugroženima se posebno ističe Veliki australski koraljni greben.

U svojem uvodnom govoru čelnik IPCC-a dr. Rajendra K. Pachauri upozorio je da posljedice klimatskih promjena neće zaobići nikoga u ovom svijetu, da će pokrenuti ekstremne događaje te da će imati teške, opsežne i nepovratne utjecaje na životne vrste. One će uzrokovati ozbiljne probleme u proizvodnji hrane koji će najviše pogoditi najsiromašnije.

Mici el Jarraud iz World Meteorological Organisationa naglasio je da se više ne možemo izgovarati na neznanje. Možda postoji još nekoliko nepoznanica, međutim to nije izgovor za nedjelovanje. Sljedeće dvije godine tijekom kojih će se održati nekoliko konferencija, bit će kritične, dodao je.

U izvještaju, kojeg možete pročitati na engleskom (http://ipcc-wg2.gov/AR5/images/uploads/IPCC_WG2AR5_SPM_Approved.pdf), s vrlo velikom sigurnošću najavljuju se vremenski ekstremi poput toplinskih valova, suša, poplava, ciklona i požara. Posljedice ovih ekstrema odrazit će se na promjene u ekosustavima, na proizvodnju hrane i opskrbu vodom, naštetit će infrastrukturama i naseljima, povećat će morbiditet i mortalitet i loše će se odraziti na mentalno zdravlje i osjećaj blagostanja stanovništva.

Dokument preporučuje da zemlje poduzmu odgovarajuće mjere ublažavanja i prilagodbe kroz različite procese planiranja. Ublažavanje se odnosi na aktivnosti potrebne da se smanje emisije stakleničkih plinova koje uzrokuju klimatske promjene, a prilagodbe na projekte zaštite od njihovih posljedica. Jedna od poruka izvješća jest da nam zapravo treba oboje – i ublažavanje i prilagodba. Među mogućim primjerima adaptacije, ovisno o lokalnim uvjetima, ističu se sustavi nasipa i brana radi zaštite od porasta razina mora, rani sustavi upozoravanja na vremenske nepogode, pošumljavanje, zaštita sustava opskrbe vodom te izgradnja i organizacija sustava navodnjavanja i zaštite od požara.

Australska podružnica organizacije World Wildlife Fund izvještaj je nazvala ‘pozivom na buđenje’ australskom premijeru Tonyju Abbottu.

‘Sve su češći ekstremi, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Npr. ovaj je vremenski kvartal u Splitu bio najtopliji dosad. Hrvatskao puno očekujemo od turističke, no valja reći da će prema dugoročnim prognozama ovo ljeto biti ekstremno toplo’, komentirao je, Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Tekst: tportal.hr
Foto: REUTERS – poplava u Njemačkoj

Sličan sadržaj