New Horizons: Naborana površina Plutona duga više stotina kilometara

New-Horizons-Naborana-povrsina-Plutona-duga-vise-stotina-kilometara_ca_large
Svemirska sonda New Horizons, koja je u srpnju proletjela u blizini patuljastog planeta Plutona, nastavlja slati slike nove podatke prikupljene tijekom misije, među kojima se ističu snimke naborane površine terena, izjavio je u subotu znanstvenik Bill McKinnon.

»Površina više sliči na hrapavu koru drveta ili ljuske zmaja nego na površinu oblikovanu geološkim procesima. Trebat će nam vremena da to odgonetnemo; možda se radi o kombinaciji unutarnjih tektonskih sila i sublimaciji leda koju potiče Plutonovo blago sunčevo svijetlo«, objasnio je McKinnon, znanstvenik sa sveučilišta Washington u St. Louisu, u Missouriju.

Ti nabori na površini planeta protežu se više stotina kilometara, a povećane snimke će pomoći znanstvenicima da objasne razne geološke i klimatološke procese koji su stvorili složena obilježja površine Plutona.

Svemirska letjelica prošla je pokraj Plutona sredinom srpnja, kada mu se približila na 12.500 kilometara te prikupila gomilu podataka.

Prve snimke površine Plutona otkrile teren koji se na površini pojavio zahvaljujući nekom geološkom procesu, poput vulkana, prije najmanje 100 milijuna godina, no nije pronađen nijedan krater od udara kometa, što znači da je riječ o vrlo mladoj površini.

Na snimkama su vidljive i planine na rubovima srcolikog područja više od 3300 metara, koje su članovi tima usporedili sa Stjenjakom u SAD-u. Američka svemirska letjelica je proletjela pokraj Plutona nakon prijeđenih 4,88 milijardi kilometara tijekom devet i pol godina.

Znanstvenici već sada znaju da je Pluton, nekada smatran devetim i najudaljenijim planetom Sunčeva sustava, veći nego što se mislilo. Promjer mu je 2370 kilometara, što je oko 80 kilometara više od prijašnjih procjena.

Pluton je sada i službeno veći od Erisa, jednog od stotine tisuća mini planeta i tijela sličnih kometima koji kruže iza Neptuna, u području poznatom kao Kuiperov pojas. Otkriće tog područja 1992. dovelo je do nove klasifikacije Plutona, koji je od planeta postao »patuljasti planet«.

Pluton je otkriven 1930. godine. Manji je od Mjeseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje. Ima pet mjeseca i oko Sunca se okrene za 247,7 godina. Pluton ima nekoliko satelita, a do sad je otkriveno njih pet: Haron, Nikta, Hidra, Kerber i Stiks.

Izvor:HINA
Naslovna foto: Reuters

Sličan sadržaj