Očekuje nas prosječno toplo proljeće uz uobičajenu količinu oborina


Proljeće u Hrvatskoj bit će uglavnom prosječno toplo ili toplije od klimatološkog srednjaka uz prosječnu, ponegdje čak i manju količinu oborine od uobičajene, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Ističu kako tromjesečna prognoza vremena za Hrvatsku, do svibnja, pokazuje da će temperatura biti u granicama prosjeka ili viša od prosjeka, osobito u travnju i svibnju, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Kažu da to ne znači da u navedenim mjesecima ne može biti razdoblja hladnijeg vremena, moguće i s izraženijim negativnim odstupanjima od uobičajenih srednjih vrijednosti.

Sezonska količina oborina predviđa se oko prosjeka ili ponegdje manja od njega, no to ne znači da tijekom prognostičkog razdoblja ne može biti dana s izraženijom oborinom, ali i razdoblja bez oborina. Signal za manjak oborina postoji u ožujku, navode iz DHMZ-a.

I sezonske i dugoročne prognoze pokazuju da se za područje Hrvatske, ali i za dio srednje i jugoistočne Europe te veći dio Sredozemlja predviđa također pozitivno odstupanje sezonske temperature od klimatološkog srednjaka ili najmanje prosječno toplo.

Što se oborina tiče, očekuju se uglavnom uobičajene količine oborine, kaže Dunja Plačko-Vršnak iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Izvor: HINA/ DHMZ
Naslovna foto: Reuters

Sličan sadržaj