OLIMPIJSKI PLAMEN U LEDENOM SIBIRU


Reuters

Nakon što su ponijeli olimpijsku baklju u svemir i prvi je u povijesti »prošetali« izvan Međunarodne svemirske postaje, Rusi nastavljaju s neobičnim itinererom simbola skorašnjih zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Olimpijski plamen tako je ovog tjedna stigao do Sibira gdje zajedno s nosiocima baklje odoljeva iznimno niskim temperaturama. Plamen je tako, između ostalog, ovih dana »zaronio« u dubine Bajkalskog jezera – najdubljeg jezera na svijetu, gdje ga je odnijelo nekoliko ronioca.

Jučer je pak ruski plivač Nikolaj Petshak s plamenom zaplivao u ledenoj vodi rijeke Jenisej u sibirskom gradu Krasnojarsku u pratnji tridesetak članova lokalnog kluba »zimskih plivača« kojima nije smetalo što je temperatura vode 5 stupnjeva Celzija, a temperatura zraka tek tri stupnja viša. Neposredno prije toga baklja je prošla kroz prirodni rezervat Stolbi nedaleko Krasnojarska, gdje ju je ruski alpinist Vladimir Gunko ponio na vrh jednog od poznatih stjenovitih tornjeva po kojima opasne solo uspone već generacijama kao vrlo rizičnu »rekreaciju« izvodi veliki broj stanovnika tog kraja.

Kako to obično biva, olimpijski plamen trebao bi proći kroz sva područja ove velike zemlje, te se procjenjuje da će ga na tom putu ispratiti više od 130 milijuna stanovnika, prije no što dođe do svog cilja na svečanoj ceremoniji otvaranja olimpijskih igara u Sočiju, zakazanoj za 7. veljače 2014. godine.

Novi list

Sličan sadržaj