Poplave pogodile Albaniju i Makedoniju, snježne mećave blokirale Hrvatsku, BiH i Sloveniju


Jedna je žena izgubila život u petak u poplavama koje su pogodile Albaniju, a Makedonija je poslala još vojnika na poplavljena područja nakon novih kiša dok je snijeg zatvorio ceste u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Tridesetosmogodišnju majku dvoje djece odnijela je rijeka Verdova na albanskoj istočnoj granici s Makedonijom nakon što je srušila zid blizu njezine kuće.

Tjedan obilnih kiša potopio je obradive površine i stotine domova oko središnjeg makedonskog grada Bitole, a najkritičnije je oko sela Novaci gdje nabujala Crna Reka prijeti kućama.»Situacija oko Bitole i dalje je nepredvidljiva jer kiša ne prestaje«, priopćio je Makedonski centar za upravljanje kriznim situacijama.

Vojnici s potrebnom opremom poslani su na to područje a dva zrakoplovna tima su u stanju pripravnosti za moguću evakuaciju stanovništva. Makedonski poljoprivrednici kažu da su poplave nanijele štetu obradivim površinama i usjevima koja se procjenjuje na desetke milijuna eura.

U južnoj Albaniji, gdje je rijeka Vjosa poplavila 18.000 hektara obradive površine i odnijela veliki broj stoke, vodostaj ponovno raste u petak nakon kratkotrajnog pada.Granični prijelaz između sjeverozapadne BiH i Hrvatske zatvoren je zbog snijega, a bosanskohercegovačke vlasti zatvorile su škole do 13. veljače.

Obilan snijeg i snažni vjetrovi također su zatvorili ceste i autoputove u Hrvatskoj koji vode do jadranske obale, a zbog kvarova koje su snijeg i vjetar uzrokovali na električnoj mreži bez struje je ostalo oko 7500 kućanstava.

Više od 5.000 kućanstava ostalo je bez struje, a zbog snijega su zatvorene ceste u zapadnoj Sloveniji.

Izvor: HINA
Naslovna foto: Reuters

Sličan sadržaj