Poplave u Srbiji odnijele najmanje 17 života, evakuirano više od 20.000 ljudi

Poplave-u-Srbiji-odnijele-najmanje-17-zivota-evakuirano-vise-od-20.000-ljudi_ca_large
Koliko je točno stradalih vjerovatno će se znati tek nakon što se voda konačno povuče jer su još uvijek mnoga mjesta diljem Srbije nepristupačna, a kuće potopljene. U općem kaosu hitnih evakuacija brojne su obitelji razdvojene pa su dežurni telefoni za prijavljivanje nestalih doslovce usijani

U beogradskoj općini Obrenovac dosad su pronađena tijela 12 žrtava poplave, a strahuje se da ih je i više jer je evakuacija u tijeku, a voda se još nije povukla iz većeg dijela grada odakle spasioci i dalje izvode preostalo stanovništvo zarobljeno u poplavnom valu, kazao je to srbijanski premijer Aleksandar Vučić, nakon što je jučer obišao ovu beogradsku prigradsku općinu s oko 23.000 stanovnika, koja je potpuno poplavljena i evakuacija traje već treći dan. Vučić je naglasio da je jedna osoba umrla prirodnom smrću i da su prve namjere vlasti bile da javnost »zaštiti od senzacionalizma, izmišljotina i neistinitih priča«, zbog čega broj žrtava nije objavljivan. »Situacija je katastrofalna, ali ima i neistinitih informacija, kao na primjer da su srušeni čitavi neboderi. To nije točno. Riječ je o jednoj jednokatnoj kući«, izjavio je Vučić, nakon što je ranije na sjednici stožera za izvanredne situacije rekao da u Obrenovcu ima veliki broj žrtava, ali da je manji nego što se u početku pretpostavljalo.

Koliko je točno stradalih vjerovatno će se znati tek nakon što se voda konačno povuče jer su još uvijek mnoga mjesta diljem Srbije nepristupačna, a kuće potopljene. U općem kaosu hitnih evakuacija brojne su obitelji razdvojene pa su dežurni telefoni za prijavljivanje nestalih doslovce usijani.
Da bi izvanredna situacija u Srbiji mogla potrajati trajati prognoziraju i stručnjaci, upozoravajući da će desne pritoke Save donijeti nove plimne valove kao i da će vrh tog vala u Beograd stići u utorak ili srijedu. Šabac i Sremska Mitrovica za sada su uspješno su odoljeli bujicama zahvaljujući naporima dragovoljaca u nasipanju obala, ali obzirom na izvještaje hidrologa opasnost još nije prošla.

U nekim mjestima voda se lagano povlači ili stagnira a evakuacije se nastavljaju. Do sada je, prema službenim podacima, raseljeno oko 24.000 ljudi. U gradovima poput Čačka, Jagodine i Paraćina u tijeku je otklanjanje posljedica što otežavaju ogromna oštećenja cesta i mostova te potopljeno okolno zemljište. Nove probleme izazivaju i klizišta koja se javljaju nakon povlačenja vode i nose sve pred sobom. Samo na području zapadne Srbije, od doline Kolubare i Tamnave, pa do Đetinje i Drine, više stotina kuća već je ugroženo od zemljišta koje se kliže. Nadležne službe svjesne su opasnosti, ali često nemaju načina spriječiti nesreću. Uz klizišta, velika opasnost stanovništvu ugroženih područja je i mogućnost pojave epidemija.
Uz zaključak da se ovakva količina padalina dogodi jednom u tisuću godina, premijer Aleksandar Vučić jučer je sa sjednice Glavnog stožera za izvanredne situacije posebno zahvalio građanima Srbije koji su pokazali ogromnu solidarnost, kao i svim državama koji su poslali pomoć i poručio da je ona i dalje neophodna. Dodao da je stigla velika pomoć od pojedinaca i organizacija iz zemlje i svijeta i od pojedinih država, napominjući i značajnu pomoć šeika Mohameda Al Nahjana.
Na sjednici je rečeno i da je vlada formirala Komisiju za procjenu štete od elementarnih nepogoda. One će sigurno biti vrlo velike: uništene su stotine tisuća hektara zemlje, voćnjaci, nestale su mnoge farme krava, svinja, ovaca i peradi. Kada se tome doda da je razrušen veliki dio infrastrukture, mostovi i ceste, kuće i drugi objekati, jasno je da se radi o ogromnim iznosima i da će biti potrebno najmanje četiri ili pet godina da se zemlja oporavi. Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sigurna je, međutim, da će premijer Aleksandar Vučić poslije ove katastrofe uspjeti pokrenuti masovne radne akcije za obnovu zemlje. »Ako se ljudima da radni staž, zdravstveno, socijalno, akcijama se mogu izgraditi naselja, ceste i pruge. Vučić posle ove tragedije ima povijesnu šansu da mobilira naciju i promovira prave vrijednosti i da napravi sređenu državu«, kažeTabaković.

Ugrožena opskrba strujom
Šteta do poplave u rudarskom bazenu »Kolubara« procijenjena je na najmanje 100 milijuna eura, dva kopa su potuno potopljena i praktično pretvorena u jezera, dok su druga dva kopa djelomično pod vodom. Obranom na Savi kod Termoelektrane »Nikola Tesla« u Obrenovcu izbjegnuta je šteta između 500 i 600 milijuna eura koja bi nastala gašenjem agregata. »Zahvaljujući slovenskim crpkama i nevjerovatnim naporima ljudi, uspjeli smo obraniti TENT, što bi građane koštalo oko 600 milijuna eura«, rekao je premijer Vučić. Dodao je da je sada neophodno raditi na osposobljavanju kopova RB »Kolubara« da Srbija ne bi morala uvoziti struju. Iz tog se ugljenokopa opskrbljuje TENT koji proizvodi oko 50 posto struje za tržište Srbije, a tamnavski kopovi, na kojima se proizvodi dvije trećine uglja u RB Kolubara, poplavljeni su.

Izvor: Novi list (Bojana Oprijan Ilić)
Foto: REUTERS

Sličan sadržaj