Poplavljena Kosinjska dolina, ugroženo oko 600 ljudi

Poplavljena je Kosinjska dolina, gdje je ugroženo oko 600 ljudi. Vodostaj rijeke Like raste, a vodeni val očekuje se tijekom vikenda. Stanovnicima je isključena struja zbog blizine dalekovoda i vode, koja je prodrla i u 10-ak kuća.

Prema posljednjim informacijama, vodostaj rijeke Like raste 5 centimetara na sat, a kiša neprestano pada. Stanovnici okolnih mjesta se boje da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2010. godine kada je na tom području poplavljeno čak 150 kuća. Posebno su ogorčeni jer smatraju da se voda namjerno zadržava u dolini kako ne bi ugrozila Gospić i Otočac.

“Pravdaju se na sistem da je to zaštita većih gradova, i da je trenutno ovo bazen koji drži vodu. Manje je stanovnika na ovom području nego u gradovima, i isto tako ima jako puno objekata praznih. Iako to nije razlog da se na taj način postupa”, rekao je načelnik stožera Civilne zaštite općine Perušić Mihael Kurteš.

Zbog poplava koje i dalje stvaraju velike probleme diljem kontinentalne Hrvatske te najavljenog povećanja vodostaja rijeka, iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestili su kako su sve njihove stanice na ugroženim područjima u stanju pripravnosti.

Interventni timovi za spašavanje na vodi pomno prate stanje na terenu i spremni su odgovoriti na pozive u najkraćem roku. Po potrebi će se angažirati i ostale stanice HGSS-a sa svim raspoloživim resursima za što efikasnije pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, priopćili su iz HGSS-a.

Naslovna/izvor: Kosinj, Robert Anic/Pixsell // Izvor podataka: HRT/Tportal

Sličan sadržaj