Popuštaju nasipi uz Savu u blizini Brčkog, teško i u Bijeljini

Popustaju-nasipi-uz-Savu-u-blizini-Brckog-tesko-i-u-Bijeljini_ca_large
Foto: Reuters

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini i u nedjelju je izrazito teško iako su padaline prestale a razina rijeka se nastavlja smanjivati.
Rijeka Sava u popodnevim je satima probila dio nasipa u blizini Brčkog pa je naložena evakuacija stanovništva iz pet naselja na području distrikta, potvrđeno je iz kriznog stožera u Brčkom.

Riječni val koji je još u subotu poplavio Bosanski Šamac te potom ugrozio Orašje tako je dospio i do Brčkog a lokalnom je stanovništvu u ugroženim naseljima upućen poziv da spas potraže na krovovima kuća i tamo sačekaju helikoptere koji bi ih trebali evakuirati. Samo središte Brčkog nije ugroženo.

Teško je i stanje na području Bijeljine gdje se Drina ulijeva u Savu pa su i tamo ugrožena neka od naselja na rubnim dijelovima općine.

Granična policija BiH potvrdila je kako je zbog kritičnog vodostaja Save zatvoren promet preko graničnih prijelaza s Hrvatskom u Bosanskom Šamcu, Orašju te Brčkom.

Prekinut je i promet i na skelskim graničnim prijelazima Janja i Crnjeljevo.

Zatvoreno je nekoliko cesta prema graničnim prijelazima s Hrvatskom odnosno pravac od Bosanske Dubice prema graničnom prijelazu Kostajnica i od Prijedora ka Novom Gradu (Bosanskom Novom).

Najteže stanje prije podne je bilo je u Bosanskom Šamcu koji je od subote bio gotovo u cijelosti poplavljen. Načelnik općine Savo Minić kazao je kako je dio stanovništva evakuiran a pomoć su pružile i ekipe za spašavanje iz Luksemburga koje su tamo stigle protekle noći. »Nadamo se da ćemo tijekom dana koliko-toliko normalizirati stanje«, kazao je Minić.

Poplavni val koji je potopio Bosanski Šamac kreće se međutim ka Bijeljini gdje su u subotu pod pritiskom vode počeli popuštati nasipi. Lokalne vlasti provode preventivnu evakuaciju stanovništva u ugroženim naseljima. Poplavni val ugrožava i istočni dio područja općine Orašja.

U ostalim dijelovima BiH poduzimaju se mjere na raščišćavanja naplavina mulja i zemlje te raščišćavanja ruševina. Najteže posljedice ostavile su poplave u Maglaju i Doboju.

Zbog odrona i klizišta i dalje je blokiran veliki broj prometnica koje vode ka sjeveru BiH. Na nekoliko mjesta zatrpana je i željeznička pruga koja vodi od Sarajeva prema Doboju.

Sličan sadržaj