Posljedice El Nina mogle bi biti jednako pogubne kao i 1998.

Posljedice-El-Nina-mogle-bi-biti-jednako-pogubne-kao-i-1998_ca_large
Američka svemirska agencija NASA upozorila je da bi posljedice ovogodišnjeg El Nina mogle biti jednako pogubne kao 1998. – najsnažnije evidentirane dosad.

El Nino, globalni atmosfersko-oceanski fenomen koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskome dijelu Tihog oceana, često za sobom ostavljajući pustoš, smatra se odgovornim za ovogodišnje ekstremne vremenske nepogode.

Fenomen, koji se događa svakih dvije do sedam godina, vrhunac doseže u njezinu drugom dijelu, a ponekad se protegne i do proljeća predstojeće godine te može potrajati i 12 mjeseci.

Ovogodišnji El Nino povezuje se s poplavama i s neuobičajeno toplim vremenom na sjevernoj Zemljinoj polutki. U Paragvaju, Argentini, Urugvaju i u Brazilu zabilježene su najveće poplave u posljednjih 50 godina zbog kojih je domove bilo prisiljeno napustiti više od 150.000 stanovnika.

S obzirom na nastavak sušnog razdoblja i poplava, razmjeri daljnjih potencijalno nepovoljnih vremenskih uvjeta zabrinjavaju zaposlenike humanitarnih organizacija.

U Africi je s nestašicom hrane suočen 31 milijun stanovnika, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Agencija Oxfam strahuje da bi nastavak djelovanja El Nina i tijekom 2016. mogao otežati već teško stanje u ratom i sukobima zahvaćenoj Siriji, Južnom Sudanu i u Jemenu.

Smatraju da bi se vrhunac nestašice hrane u južnome dijelu Afrike mogao dogoditi u veljači, a vlasti Malavija strahuju da će oko tri milijuna ljudi trebati humanitarnu pomoć i prije ožujka.

Znanstvenici misle da je El Nino odgovoran za velike poplave koje su pogodile sjeverne dijelove Velike Britanije, kao i za temperature više od prosjeka za ovo doba godine u mnogim dijelovima Europe i Sjedinjenih Država. Ondje su skijališta ostala bez snijega uobičajenog za ovo doba godine, a cvijeće poput narcisa procvalo je nekoliko mjeseci ranije nego što se očekuje.

Izvor: HINA
Naslovna foto: Reuters

Sličan sadržaj