Potraga za malezijskim zrakoplovom: Izveden prvi kompletan zaron podmorskog robota

Potraga-za-malezijskim-zrakoplovom-Izveden-prvi-kompletan-zaron-podmorskog-robota_ca_large
Reuters

Podmorski robot koji pretražuje dno oceana u potrazi za Boeingom 777 Malaysia Airlinesa, nestalim 8. ožujka, izveo je prvi kompletan zaron u vodama Australije a skupljeni podaci se analiziraju, objavile su vlasti u četvrtak.

Prva dva zarona bespilotne podmornice Bluefin-21 nisu donijela rezultate. Robot pretražuje zonu Indijskog oceana koja se nalazi 2170 km sjeverozapadno od Pertha, grada na zapadnoj obali Australije.

Prvi zaron skraćen je zbog dubine koja nadmašuje kapacitet robota, dok je drugi skraćen zbog neodređenih tehničkih poteškoća.

Bluefin-21 je “proveo svoju misiju u cijelom trajanju” u noći sa srijede na četvrtak “u zoni potrage i sprema se za sljedeću misiju”, objavio je u četvrtak Centar za koordinaciju agencija, zadužen za organizaciju potrage za letom MH370.

Nakon svakog zarona, podaci koje je skupio sonar podmornice, oblika torpeda dugog gotovo pet metara, skupljaju se na Ocean Shieldu, australskom brodu, i analiziraju ima li čega neuobičajenog u oceanu.

Zona potrage ograničena je zahvaljujući hvatanju signala kompatibilnih s onima koje ispuštaju baterije crne kutije. (HINA)

Sličan sadržaj