Sarajevo se guši u smogu i prašini, vlasti proglasile uzbunu/ Peking opet pokreće »crveni alarm« zbog smoga

Sarajevo-se-gusi-u-smogu-i-prasini-vlasti-proglasile-uzbunu_ca_large
Zagađenje zraka u Sarajevu dosegnulo je kritične razmjere pa su nadležne vlasti u četvrtak proglasile stanje uzbune savjetujući stanovnicima glavnog grada BiH da što manje borave na otvorenom a da ukoliko to baš moraju pri izlasku “na zrak” koriste zaštitne maske.

Operativni stožer vlade Sarajevske županije koji nadzire stanje zagađenja zraka potvrdio je u popodnevnim satima kako je zabilježeno opasno povećanje koncentracije čestica prašine u zraku što predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.

Automatske postaje za nadzor kvalitete zraka, kako je navedeno u obavijesti upućenoj građanima, već u srijedu su registrirale koncentraciju prašine veću od 300 mikrograma po prostornom metru.

Prema standardima Europske unije štetnom po zdravlje smatra se svaka koncentracija prašine veća od 25 mikrograma.

Stoga je na snagu stupio drugi stupanj interventnih mjera odnosno mjera upozorenja. Naloženo je da sva postrojenja koja koriste kruta goriva i teška ulja za zagrijavanje smanje kapacitete rada odnosno zagrijavanje prostorija za tri stupnja a od policije je zatraženo da pojačaju kontrolu prometa te počnu iz njega isključivati sva vozila koja imaju motore ispod razine Euro III.

Također je naloženo poduzimanje mjera kojima bi se ubrzao protok vozila kroz grad.

“Apelira se na građane da svedu na minimum kretanje i zadržavanje na otvorenom u ovom razdoblju a naročito ugrožene kategorije poput trudnica, djece, starijih osoba te kronični bolesnici. Pri eventualnom boravku na otvorenom koristiti zaštitu u vidu zaštitnih maski”, upute su iz vlade sarajevske županije.

Sarajlijama koji se već danima guše u smogu i magli iz vlade su također preporučili da manje puše te da probaju ne koristiti ugljen i drvo za zagrijavanje kuća i stanova.

Sarajevske kotlina već je duže od dva tjedna prekrivena maglom koja zbog dnevno-noćnih temperaturnih inverzija postaje sve gušća jer nema nikakve cirkulacije zraka.

Stručnjaci su ranije ocijenili kako je koncentracija štetnih materija u zraku prouzročena prije svega sve većom uporabom krutih goriva za zagrijavanje jer sve siromašnija kućanstva odustaju od zagrijavanja prirodnim plinom a dodatno zagađenje donosi na tisuće starih automobila koji prometuju Sarajevom.

Uz Sarajevo u magli i otrovnom zraku danima se već guše i Zenica i Tuzla no tamo je zagađenje prouzročeno industrijskom proizvodnjom željezare i termoelektrane.

Peking-opet-pokrece-crveni-alarm-zbog-smoga_ca_large
Kineski glavni grad u petak je po drugi put ovog mjeseca izdao »crveni alarm« zbog zagađenosti zraka, a gradska uprava pokušava učiniti sve što može kako bi se smanjila često po zdravlje opasna razina zagađenja.

Gradske vlasti upozorile su u petak da će Peking od subote do idućeg utorka biti izložen velikom zagađenju, izdajući upozorenja na najvišoj razini koja traže hitan odgovor u smanjenju broja automobila na cesti i zatvaranju škola.

Nakon desetljeća nekontroliranog ekonomskog rasta kinesko vodstvo zalaže se za smanjenje visokih razina zagađenosti zraka, vode i tla, uključujući i pojave gustog smoga koji poput plašta prekriva velike kineske gradove.

Drugi po redu »crveni alarm« u Pekingu događa se malo nakon postizanja klimatskog sporazuma u Parizu ranije ovog mjeseca, koji je postavio osnove za okončanje ekonomije pokretane fosilnim gorivima nakon desetljeća nastojanja da se stane na kraj globalnom zagrijavanju.

Prvi gradski crveni alarm izdan je 7. prosinca , čime je uvedena restrikcija u prometu i zaustavljena gradnja na otvorenome.

Pekinška meteorološka služba navela je u priopćenju da će upotreba vozila biti snažno ograničena, a paljenje vatre i roštilja na otvorenome bit će zabranjeno. Također preporuča obustavu školske nastave.

Građani su već ranije kritizirali vlasti da su prespore u izdavanju crvenog alarma za gusti smog, koji često prelazi po zdravlje opasne razine zagađenosti zraka.

Mnogi gradovi diljem Kine pate od ozbiljnog zagađenja pa su tako početkom tjedna škole u Šangaju dobile zabranu školskih aktivnosti na otvorenome a vlasti su ograničile rad na gradilištima te rad tvornicama.

Izvor: HINA
Foto: Reuters

Sličan sadržaj