Spasitelji i dalje tragaju za žrtvama vulkana u Japanu

Spašavanje se nastavlja i tijekom ponedjeljka. Gotovo 48 sati nakon iznenadne vulkanske erupcije u kojoj je poginulo više od 30 osoba, deseci su ozlijeđeni, a za nestalima se i dalje traga.

U podnožju brda Ontaka skupilo se oko 1.160 spasilaca koji pokušavaju doći do tijela žrtava.

»Ne znamo do kuda bi spasilačke službe mogle ići, to će ovisiti o uvjetima, dim još uvijek izlazi« objasnio je dužnosnik prefekture Nagano. »Prioritet je spašavanje života«, naglasio je premijer Shinzo Abe.

Padine pod vulkanom koji je naglo erumpirao u subotu prekrivene su pepelom. »Radilo se o erupciji pare skupljene iznad magme ali koja je izazvala izbacivanje kamenja i pepela«, objasnio je na televiziji vulkanolog sa Sveučilišta Nagoya.

»Od 303 planinara koji su se prijavili u subotu prije uspona, nemamo vijesti o osam njih, a broj nestalih mogao bi još porasti«, jer se neki planinari ne prijavljuju, kazao je glasnogovornik vlade na konferenciji za tisak.

Više od 30 ljudi je zarobljeno pod pepelom i nažalost više ne pokazuju znakove života. Do sada su spuštena sa planine samo četiri tijela, dok je drugih 27 još u blizini vrha.

Foto: REUTERS

Sličan sadržaj