Srbija: Evakuacija u Obrenovcu, Sava i dalje prijeti, nasipi za sada odolijevaju

Srbija-Evakuacija-u-Obrenovcu-Sava-i-dalje-prijeti-nasipi-za-sada-odolijevaju_ca_large
Foto: Reuters

Nakon katastrofalnih poplava u Srbiji, tijekom utorka trajala je evakuacija stanovništva u poplavljenom Obrenovcu, a iako se voda povlači najteža je situacija u Krupnju, u zapadnoj Srbiji, te u Sremskoj Rači i Jameni, gdje mještanima prijeti visok vodastaj Save koja se izlila, dok se situacija u središnjoj Srbiji smiruje.
Problem sada radi i Dunav, čiji je vodostaj porastao pa u njega »udara« Sava i ne može se u uliti te se veliki dio vode vraća ka Obrenovcu, što dodatno komplicira situaciju i u obližnjem Bariču, mjestu između Obrenovca i Beograda.

Obrenovac je u utorak popodne blokiran i u njega mogu ući samo spasilačke ekipe, vatrogasci i specijalistički timovi za sanaciju terena, a pristup je zabranjen i novinarima.
Policija je priopćila da su dvije osobe izravno zatečene u krađi, jedna u pljački stana čiji su vlasnici evakuirani, a druga u jednoj poplavljenoj trgovini. Vlada je najavila da će svi počinitelji kaznenih djela koji pljačkaju nastradale od poplave biti najstrože kažnjeni.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izvijestio je tijekom dana da su poduzete sve mjere zaštite termoelektrane Nikola Tesla i da je ona izolirana poput otoka kako bi bila omogućena normalna opskrba strujom.
Na prijedlog zapovjednika Republičkog stožera za izvanredne situacije, na području Sremske Mitrovice preventivno su evakurani mještani Višnjićeva i Morovića u prihvatni centar u Rumi.
Obrambeni nasipi na većem dijelu obala odolijevaju, ali su vreće već natopljene na pojedinim mjestima pa bi ti bedemi mogli biti probijeni.

Ministrica za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički rekla je za B92 da su na teritoriju Srbije s područja ugroženih poplavama do sada evakuirane 30.873 osobe, od čega samo iz Obrenovca 13.603.
Kroz prihvatne centre ove prigradske beogradske općine prošlo je viče od 10.000 ljudi od čega se jedan broj evakuiranih nakon evidencije smjestio kod obitelji ili prijatelja, a evakuacija i dostava hrane i vode i dalje je u tijeku.

Tijekom akcije spašavanja od poplava i evakuacije mnoge su obitelji morale biti razdvojene, a brojni među njima još nemaju informacije o najbližima pa su se S.O.S. telefoni centara za socijalni rad i ministarstva rada doslovce usijali.
Na poplavljenom teritoriju Srbije su, po podacima MUP-a, ugrožena 1.763 objekta, a poplavljeno ih je najmanje 2.260, i dalje su u prekidu brojne lokalne ceste, a zbog oštećenih magistralnih pravaca koriste se alternativne ceste.

Ministar obrazovanja Srđan Verbić izjavio je da trenutno u Srbiji 155 osnovnih i srednjih škola nema nastavu, ali da je prioritet sigurnost učenika kada se u njih vrate.
Govoreći o nastalim štetama, srbijanski premijer Vučić danas je istaknuo da predstoji teži i odgovoran posao kako bi se sanirale posljedice istaknuvši da ih tek treba realno procijeniti.
»Nećemo krasti novac iz EU«, rekao je Vučić i najavio da će se uspostaviti tri-četiri razine kontrole kako se ne bi događalo precjenjivanje imovine. (HINA)

Sličan sadržaj