Stiže nam dosad neviđena kiša meteora!

meteori
Astronomi, kako profesionalci tako i amateri, ovaj mjesec imaju razloga za uzbuđenje. Naime Zemlju bi negdje 23. i 24. svibnja trebala zasuti potpuno nova, dosad nepoznata kiša meteora.

Prema nekim najavama stručnjaka, naš bi planet tada trebao proći kroz oblak djelića kometa 209P/LINEAR, a postoji mogućnost da bi broj zvijezda padalica na nebu mogao dosegnuti čak 1.000 na sat.

‘Ova potencijalna nova kiša meteora je toliko nova da astronomi nisu sigurni što mogu očekivati’, kaže u video filmu koji je prošli tjedan objavila NASA Jane Houston Jones. ‘Predviđanja se kreću od nešto manje od 100 meteora na sat do manje vjerojatne, ali još uvijek moguće brojke od 1.000’, dodala je.

Kiša meteora na noćnom nebu trebala bi stići iz smjera zvijezde Sjevernjače. Tih dana nebo će biti dosta tamno, a Mjesec će se smanjivati pa će uvjeti biti povoljni za promatranja.

Komet 209P/LINEAR koji je otkriven 2004. u sklopu projekta Lincoln Near-Earth Asteroid Research obiđe Sunce svakih pet godina. Relativno je malen, međutim zahvaljujući svojoj orbitalnoj dinamici mogao bi nam prirediti fascinantan šou.

‘Prema trenutnom kretanju kometa svi ostaci izbačeni između 1803. i 1924. trebali bi se poklopiti s putanjom Zemlje u svibnju 2014.’, objasnio je Jeremie Vaubaillon, s Institut de Mécanique Céleste et de Calcul des Éphémérides u Francuskoj.

Naš najpoznatiji istraživač meteora, astronom Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan, kaže da je teško reći što će se točno moći vidjeti iz Hrvatske.

‘Ako će kod nas tada biti dan, nećemo ih moći vidjeti. U predviđanju dolaska meteorskih potoka mi smo još uvijek dosta loši. Postoji mogućnost za tako nešto, lijepo je da se te stvari mogu predviđati, no vjerojatnost da uletimo u gusto vlakno oblaka meteora ipak nije velika. Također treba imati na umu da će oni koji će potok gledati iz Zagreba, čak i ako meteora bude 1.000 na sat, zbog svjetlosnog zagađenja moći vidjeti mnogo manje. Veći broj meteora može se vidjeti u prirodi, u krajevima u kojima nema struje i rasvjete. Ovo predviđanje je posebno važno zbog satelita, da se okrenu solarni paneli tako da ih meteoriti ne pogode. To će napraviti i ISS’, objasnio je za tportal naš astronom.

Izvor: tportal.hr
Foto: Reuters, Ali Jarekji

Sličan sadržaj