Temperatura na Zemlji dosegla porast od 1 stupanj u odnosu na predindustrijsko doba

Temperatura-na-Zemlji-dosegla-porast-od-1-stupanj-u-odnosu-na-predindustrijsko-doba_ca_large
Nepunih mjesec dana prije konferencije o klimi u Parizu, britanski meteorološki institut ocijenio je u ponedjeljak da je temperatura na Zemlji porasla za 1 Celzijev stupanj u odnosu na predindustrijsko doba.
»Na temelju podataka prikupljanih od siječnja do rujna, program HadCRUT koji su zajedno proveli Met Office i odjel za istraživanje klime sveučilišta East Anglia pokazuje da je u 2015. prosječna temperatura na planetu za 1,02 Celzijeva stupnja viša u odnosu na predindustrijsko doba«, ili između 1850. i 1900., piše institut u priopćenju.

Dogovor koji se treba postići na konferenciji o klimi što se od 30. studenog do 11. prosinca održava u Parizu, treba omogućiti da se porast temperature u svijetu zadrži ispod 2 stupnja u odnosu na predindustrijsku eru.

»Vidjeli smo da je ove godine na Tihom oceanu nastao snažan El Nino koji je utjecao na svjetske temperature«, rekao je Stephen Belcher, direktor Met Office Hadley Centrea. »Slične pojave smo već imali, ali ovo je prvi put da dosežemo prag od 1 Celzijeva stupnja i jasno je da ljudski utjecaj vodi našu današnju klimu u nepoznato«.

Izvor: HINA
Naslovna foto: Reuters

Sličan sadržaj