Teške vremenske prilike u Italiji: Dio zemlje pod vodom!

null
Na snimcima što ih emitiraju talijanske TV postaje vidljivo je da je Tibar dosegnuo visinu nasipa u sjevernome dijelu Rima, a iznimno je visok i vodostaj nabujalog Arna u području Pise. Brojne manje i veće rijeke koje protječu središnjim dijelom talijanskog poluotoka izlile su se iz korita poplavivši ceste i poljoprivredna zemljišta.

U sjevernoj rimskoj četvrti Prima Porta poplavljene su ulice, garaže, podrumi kuća te sportski tereni. Pripadnici civilne zaštite tvrde da Tibar ne bi trebao više rasti te da bi se njegov vodostaj trebao zadržati ispod zabrinjavajuće razine. Stanovnicima u pomoć priskaču vatrogasci, no ne stignu odgovoriti na sve pozive.

Poplavljena je i cesta koja povezuje glavni talijanski grad s glavnom rimskom zračnom lukom Fiumicino, a u Veneciji je “acqua alta (visoka voda)” dosegnula 104 cm. Pod vodom je osam posto pješačke zone, a na Trgu sv. Marka voda je dosegnula 25 cm.

U sjevernom dijelu zemlje, u pokrajini Alto Adige na nekim je mjestima palo i više od dva metra snijega. Na njezinu jugu, u Napuljskom zaljevu puše jak južni vetar zbog kojega su prekinute katamaranske veze. Obilna kiša zahvatila je Kalabriju, Siciliju i Sardiniju.
Tekst: HINA
Foto: Reuters

Sličan sadržaj