Tihi ocean odgovoran za usporavanje globalnog zagrijavanja


Hladniji Tihi ocean nakratko je usporio globalno zatopljavanje u proteklom desetljeću, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u četvrtak.

Usporeni rast globalnih temepratura, nakon ubrzavanja zabilježenog 1980-ih i 1990-ih, zbunjivao je znanstvenike zbog toga što je emisija stakleničkih plinova iz tvornica, termoelektrana i prijevoznih srestava dosezala rekordne razine.

Razumijevanje razloga usporavanja rasta temepratura ključno je za predviđanje daljnjeg tijeka zatopljavanja i za dogovor o smanjenju emisije stakleničkih plinova. Globalno zatopljavanje znanstvenici povezuju s rastućom opasnosti od toplinskih valova, poplava i rastućih razina mora.

Gotovo 200 država trebalo bi u prosincu u Parizu pod okriljem UN-a postići dogovor o usporavanju klimatskih promjena.

Analizirajući temperature u Tihom i Atlantskom oceanu unatrag do 1850. znanstvenici kažu kako se usporavanje globalnog zagrijavanja može objasniti hladnijom fazom Tihog oceana koja traje proteklih godina.

Kombinacija temepraturnih trendova u dva oceana proizvela je lažnu stanku u zatopljavanju u proteklom desetljeću, napisali su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Science.

“Čini se da je glavni pokretač Tihi ocean”, kaže jedan od autora istraživanja Michael Mann sa sveučilišta Pennsylvania State. “Atlantski ocean trenutno je manji igrač.”

Prema istraživanju malo je vjerojatno da će stanka u globalnom zagrijavanju dulje trajati. “S obzirom na varijacije u povijesti vjerojatno je da će se taj trend preokrenuti”, navodi se u istraživanju.

Iako se trend zagrijavanja usporio prošla je godina bila najtoplija od kada se bilježe temperature u 19. stoljeću, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

Izvor: HINA
Naslovna foto: Reuters

Sličan sadržaj