U Bosanskoj posavini kriza traje, posljedice poplava nesagledive

U-Bosanskoj-posavini-kriza-traje-posljedice-poplava-nesagledive_ca_large
Foto: Reuters

Stanje na području Bosanske posavine i u večernjim satima u utorak iznimno je teško, a voda nastavlja nadirati i zaprijetila je prodorom do središta Orašja, izjavio je član županijskog kriznog kriznog stožera Blaž Župarić.

“Samo nam Bog može pomoći”, kazao je Župarić za televiziju BHT 1, upozoravajući kako napori koje ulaže civilna zaštita nisu dali očekivane rezultate jer nisu uspjeli spriječiti prodiranje vode.

Potvrdio je kako je oko 30 tisuća ljudi u Posavskoj županiji iseljeno iz svojih domova ugroženih poplavom, a najteže je stanje u naseljima Kopanice i Vidovice.

Župarić koji je i ministar zdravstva u županijskoj vladi ocijenio je kako su štete koje je do sada prouzročilo izlijevanje Save i Bosne tolike da se Bosanska posavina neće moći oporaviti ni za deset godina.

“Bojim se da nam slijedi egzodus sličan onome iz 1992. godine”, kazao je ovaj dužnosnik.

Uz neposredne štete koje je prouzročilo plavljenje u Bosanskoj se posavini suočavaju i s povećnom opasnošću od zaraza, jer su temperature zraka naglo povećane a trupla brojnih uginulih životinja plutaju poplavljenim područjima.

Slično stanje je i na području Semberije gdje su ugrožena naselja u okolici Bijeljine. (HINA)

Sličan sadržaj