U potresu u Kini život izgubila 381 osoba


Velike spasilačke operacije pokrenute su u ponedjeljak na jugozapadu Kine, u planinskom području koje je dan ranije pogodio snažan potres u kojemu je život izgubila barem 381 osoba a tisuće su ozlijeđene.

Više od 12.000 kuća se srušilo a oko 30.000 je oštećeno u tom potresu magnitude 6,1 koji je u nedjelju pogodio sjeveroistok pokrajine Yunnana, izvijestila su kineska državna glasila.

Vojnici i pripadnici spasilačkih služba nastavili su u ponedjeljak zbrinjavati ozlijeđene i prevoziti ih u najbliže bolnice.

No jaka kiša otežava im posao dok se ubrzava potraga za onima koji su ostali zatrpani pod ruševinama.

Po službenom izvješću ministarstva za civilna pitanja objavljenom u ponedjeljak ujutro, u potresu je poginula barem 381 osoba a 1801 je ozlijeđena.

U akciji spašavanja sudjeluje oko 7000 ljudi, među kojima 5000 vojnika, vatrogasaca i policajaca. Mjesto nesreće u ponedjeljak će obići premijer Li Keqiang koji je oko podneva doputovao u prefekturu Zhaotong.

Električne i telekomunikacijske veze su prekinute a oko 57.200 stanovnika evakuirat će se na sigurnije područje, ističu službeni mediji.

U ponedjeljak su u Yunnan pristizali volonteri iz cijele zemlje.

Na društvenoj mreži Weibo bilo je mnogo komentara u kojima su korisnici izražavali svoju zabrinutost i tugu, poprativši svoje poruke animiranim ikonicama u obliku svijeće ili lica u suzama.

Epicentar potresa bio je na dubini od deset kilometara u gradu Longtoushanu u okrugu Ludianu u kojem živi 430.000 ljudi, javila je agencija Xinhua.

U rujnu 2012. u potresu magnitude 5,7 na ovom području poginulo je osamdeset, a ranjeno osamsto ljudi. Xinhua je objavila da je isto područje i 1974. pogodio potres koji je odnio više od 1.400 života.

Izvor: Hina
Foto: Reuters

Sličan sadržaj