U požaru u čileanskom Valparaisu 11 mrtvih, uništeno 500 domova


Čileanska predsjednica proglasila je izvanredno stanje i u požarom ugrožena područja poslala vojne snage kako bi pomogle stanovništvu. Osoblju hitne pomoći pomažu marinci.

Prema zadnjim podacima najmanje 11 ljudi smrtno je stradalo, a oko 500 kuća uništeno je u požaru koji je izbio u subotu poslijepodne blizu čileanskoga lučkog grada Valparaisa, 120 km km od Santiaga, a vlasti su odande dosad evakuirale nekoliko tisuća stanovnika.

Vatrenu stihiju koja je zahvatila oko 700 hektara šume i područja u kojima su smještene stambene četvrti pojačava snažan oceanski vjetar.

Požar nastoji ugasiti oko 1200 vatrogasaca uz pomoć triju kanadera i četiriju helikoptera. Prognostičari su za nedjelju poslijepodne najavili visoke temperature i snažan vjetar, što bi moglo dodatno pogoršati situaciju.

Požar je izbio u subotu, a najviše štete napravio je tijekom noći kada je izmaknuo kontroli. Čileanska predsjednica proglasila je izvanredno stanje i u požarom ugrožena područja poslala vojne snage kako bi pomogle stanovništvu. Osoblju hitne pomoći pomažu marinci.

Nažalost, suho vrijeme će se nastaviti, ali uz malo olakšanja. Nakon niske naoblake u jutarnjim satima, sunce će zauzeti svoje mjesto u većini dana. Snažni vjetrovi će se nastaviti u prvom dijelu tjedna. Moguće je da na jugu vjetrovi dosegnu brzinu od oko 30 km/h kroz utorak, kada se oluja bude prebacivala na kopno. Kada pogledamo unaprijed, možemo se nadati boljoj situaciji. Fenomen El Nino, koji se razvija, mogao bi biti od pomoći za cjelokupno područje. Naime, očekuje se da će toplije vode uz obalu donijeti povećane pljuskove i grmljavinu tijekom kišne sezone.

Foto: Reuters

Sličan sadržaj