Uzrok pada zrakoplova vjerojatno je bio mraz


Vrlo loši meteorološki uvjeti na velikoj visini na kojoj je letio zrakoplov AirAsie, koji se prije tjedan dana srušio u Javansko more u Indoneziji, bili su okidač za nesreću, priopćila je u nedjelju indonezijska meteorološka agencija.

Potraga za tijelima i olupinom zrakoplova Airbus A320-200 koji se srušio 28. prosinca u Javansko more sa 162 putnika i člana posade ušla je u drugi tjedan a uporno ju otežavaju nepovoljni meteorološki uvjeti. Ekipama je prioritet pronaći crne kutije, ključne za utvrđivanje uzroka pada aviona.

“Na temelju raspoloživih podataka o posljednjem mjestu kontakta s avionom, meteorološke prilike bile su presudni uzrok nesreće”, stoji na internetskoj stranici agencije.

“Najvjerojatniji meteorološki fenomen bio je mraz koji može oštetiti motore zbog procesa hlađenja. Radi se o mogućnosti, utemeljenoj na analizi postojećih meteoroloških prilika”, dodala je agencija.

Gotovo nepostojeća vidljivost u moru spriječila je indonezijske ronioce u nedjelju da dođu do jednog većeg objekta za koje vjeruju da je dio zrakoplova. Dosad su pronađena četiri dijela, a taj peti, lokaliziran u nedjelju, mjeri oko deset metara na metar. Dosad je iz mora izvučeno trideset i jedno tijelo.

Airbus A320-200 malezijske kompanije AirAsie srušio se u Javansko more na letu iz drugog po veličini indonezijskog grada Surabayje u Singapur, a nitko od 162 putnika i člana posade nije preživio nesreću.

Na letu je bilo 155 Indonežana, francuski kopilot Remi Plesec, jedan Britanac, troje Južnokorejaca, te po jedan državljanin Singapura i Malezije.

Ovo je treća zrakoplovna nesreća jedne malezijske zrakoplovne kompanije u 2014., nakon tragedija dva aviona Malaysia Airlinesa, na letovima MH370 i MH 17.

Izvor: HINA
Naslovna foto: Reuters

Sličan sadržaj