Vjetar i poplave tajfuna Hato, poginulo najmanje 16 osoba

Foto: Reuters/Tyrone Siu

Broj smrtno stradalih od tajfuna Hato koji je zahvatio Hong Kong, Macao i jug Kine popeo se u četvrtak na šesnaest osoba, dok se deseci ljudi smatraju nestalima.

Hato je do obale stigao kao tajfun 2. kategorije, jugozapadno od Hong Konga, u srijedu poslijepodne po lokalnom vremenu. Centar tajfuna zaobišao je Hong Kong, no svejedno je vjetar puhao na udare i do 150 km/h. U Macau je vjetar bio još snažniji, izmjereni su udari do 160 km/h.

Tako snažan vjetar doveo je do brojnih nestanaka struje i do materijalne štete, posebno na slabije izgrađenim zgradama. U Macau pola grada nema struje, prekinut je promet.

 

Nova nevolja stiže

Još se nije primirila situacija po pitanju prvog tajfuna, a na pomolu je i novi, koji bi mogao ići putanjom svog prethodnika. Trenutno je kod Filipina aktivna tropska depresija, nalazi se oko 1000 km istočno od otočja, a prijeti s vjetrom i obilnom kišom. Na Filipinima može pasti i do 200 mm kiše.

Nakon toga će ulaskom na otvoreno more ojačati te krenuti put Kine, ali se ne očekuje takva snaga kao kod Hata.

 

Aktivan i Atlantik

I na Atlantiku, točnije u Meksičkom zaljevu postoji tropska aktivnost. Nju “zastupa” tropska oluja Harvey koja se nalazi u zapadnom dijelu zaljeva. Udar na kopno SAD-a očekuje se u petak kada bi oluja mogla ojačati na uragan 1. kategorije.

Stanje katastrofe proglašeno je za Teksas, koji će biti direktno pogođen, a učinci uragana mogu se osjetiti i u Teksasu susjednim državama.

Glavnu prijetnju predstavljat će obilna kiša i poplave. Uglavnom se očekuje 50 do 100, lokalno i preko 200 mm kiše. Utjecaj oluje mogao bi potrajati i do početka idućeg tjedna, zbog čega u Teksasu upozoravaju na mogućnost katastrofalnih poplava.

 

Sličan sadržaj