Vrhunac vodenog vala Kupe prolazi sisačkim područjem | Izlila se Lika i preplavila Kosinjsko polje | Vodostaj Une u laganom je opadanju

Vrhunac vodenog vala Kupe prolazi sisačkim područjem. Na najugroženijim mjestima u Letovaniću, Starom Brodu i Žažini još su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. U Letovaniću su poduzete sve mjere, a uz druge službe, na terenu su i dalje pripadnici Hrvatske vojske. Njih stotinjak stiglo je u Trebež, mjesto u općini Jasenovac, gdje grade nasip koji će štititi kuće.

U Letovaniću su poduzete sve mjere obrane, a uz druge službe na terenu je i dalje 20 pripadnika Protupoplavnog voda, namjenski organizirane postrojbe Hrvatske vojske. Oni su angažirani na podizanju zečjih nasipa uz najugroženije obiteljske kuće. Za razliku od prijašnjih godina, na raspolaganju im je dovoljan broj vreća s pijeskom, čak pedesetak tisuća.

Vodostaj Kupe u Farkašiću je u četvrtak u 9 sati iznosio 936 centimetara, što je za pet centimetra više nego prije 12 sati. U četvrtak prijepodne vodostaj Kupe u Sisku još je bio u laganom porastu, ali neposredne opasnosti za grad i obližnja naselja nema. Budući da vodostaj Save uglavnom stagnira, savsko korito može bez problema primiti vodeni val Kupe.

Zbog izlijevanja rijeke Like poplavljeno je Kosinjsko polje, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac. Nevjerojatan je prizor raspela iznad vode. Državna uprava za zaštitu i spašavanje je na terenu. Aktivno je i medicinsko osoblje grada Gospića koje pruža pomoć stanovnicima okolnih sela. Poplava je opkolila brojna kućanstva.

Vodostaj Une u laganom je opadanju. U posljednja 24 sata pao je za više od 30 centimetara i voda se u središtu grada povukla sa ulica. Međutim, klizište je još aktivno pa policijski službenici osiguravaju mjesto događaja, izvijestili su iz Policijske uprave sisačko-moslavačke nakon katastrofalnog klizanja tla u kojem je potpuno ili djelomično stradalo 12 obiteljskih kuća.

Oko 11 sati evakuirana je i osnovna i srednja škola jer je domar primjetio pukotine. Nakon obilaska utvrđene su određene pukotine, ali nakon prvog pregleda čini se da nisu posljedica klizanja tla, nego slijeganja tla što je sigurnosno gledano, znatno manja opasnost. Tijekom dana ekpertni tim statičara obavio je još jedan pregled i onda će potvrditi o čemu se radi.

Naslovna: Robert Anic/Pixsell // Izvor podataka za tekst: HRT/Večernji list

Sličan sadržaj