Zbog obilnih kiša Hrvatskoj prijete poplave

null
Stanje s vodama zasad nije alarmantno, rekao nam je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda i dodao da će se posljedice obilne kiše koja danas pada vidjeti tijekom iduća dva dana. Sve ekipe su u stanju pripravnosti, a gdje bude potrebno pristupit će se ispumpavanju.

U srijedu se očekuje novi vodni val Save što bi moglo dovesti do poplava na sisačkom području, a dići će se i razina Kupe u Karlovcu. Na području Vrbovca prijeti rijeka Sutla ‘Očekuju se ulazak u redovne mjere obrana od poplava’, rekao nam je Đuroković.

Dosta kiše napadalo je i na području Rijeke, a u Gorskom kotaru i lici uklanjaju se debla koja su upala u rijeke. Jaka kiša koja ne prestaje već drugi dan usporava rad 200-tinjak radnika HEP-a i njihovih kooperanata koji pokušavaju normalizirati situaciju s opskrbom električne energije u Gorskom kotaru. U susjednoj Sloveniji diže se vodostaj rijeke Krke pa bi i taj vodni val mogao krenuti prema Hrvatskoj.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba tijekom dana zaprimio je više dojava građana o poplavama u objektima u Sesvetskom Kraljevcu.

‘Na terenu su Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba uz pomoć lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava koji ispumpavaju vodu iz objekata i radnici Vodoprivrede koji mehanizacijom vrše iskope odvodnih kanala iz pogođenog područja’, izvijestili su iz Ureda i dodali da se grade i zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode prema objektima.

I u Zagrebu problemi. U istočnom dijelu grada, zbog obilne kiše, prijete poplave. Stanovnici ulice Branovečina satima se bore s potocima koji ne mogu primiti veliku količinu vode. Upornim radom i čišćenjem kanala uspijevaju održati cestu prohodnom.

Koprivničko-križevačka policija izvijestila je kako je zbog velike količine vode u 15:40 sati zatvorena državna cesta 41 u mjestu Reka, u ulici Stjepana Radića. Najkraći obilazni smjer je Koprivnica-Virje-Šemovci-Bjelovar-Sv.Ivan Žabno-Križevci i obrnuto.

Zbog obilne kiše došlo je do prelijevanja vode preko kolnika i na državnoj cesti 2 u mjestima Vlaislav i Štaglinec, Novi Glog te u Križevcima u Potočkoj ulici.

Tim se cestama prometuje otežano, a nadležne službe su na terenu te je postavljena odgovarajuća signalizacija.

Zbog jake kiše i juga te topljenja leda i snijega u gorju, Rječina koja protječe kroz samo središte grada Rijeke zaprijetila je stanovnicima Grobinštine u gornjem toku. Neki su već preventivno postavili zečje nasipe, a neke su ceste zbog izlijevanja kraških rječica i potoka zatvorene za promet.

U Slavonskom Brodu je vodostaj rijeke Save u porastu pa splavari dežuraju uz svoje splavi jer površinom pluta velika količina smeća i otpalih grana koje rijeka, kad je u porastu, podiže na površinu
Tekst: HINA,
foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Sličan sadržaj