Osjet ugode (DHMZ)

Lokalno vrijeme:

  • UTC+2h – ljeti
  • UTC+1h – zimi
 Osjet ugode  Preporučena odjeća
4  iznimno vruće  najugodnije bi vam bilo bez odjeće
3  vrlo vruće  odjeće što manje, to bolje!
2  vruće  kratke hlače i košulja kratkih rukava
1  toplo  duge hlače, majica ili košulja
0  ugodno  odijelo
-1  svježe  odijelo i ogrtač ili vjetrovka
-2  hladno  odijelo i kaput
-3  vrlo hladno  zimsko odijelo i zimski kaput
-4  iznimno hladno  višeslojna, nepropusna odjeća

 

» Više o osjetu ugode
BIOMETEOROLOGIJA – INDEKS OSJETA UGODE

Osjet ugode čovjeka uvjetovan je toplinskom ravnotežom između tijela i okoline, a ovisi o nizu meteoroloških i nemeteoroloških čimbenika. Na nemeteorološke čimbenike osjeta ugode, kao što su aktivnost ili odjevenost, čovjek može u većoj ili manjoj mjeri utjecati. Međutim, ne može promijeniti utjecaj atmosfere u kojoj živi. Zato posebnu pozornost valja posvetiti meteorološkim faktorima koji utječu na osjet ugode.

Uz temperaturu, koja zasigurno ima vrlo važnu, ponekad i presudnu ulogu, na osjet ugode utječu i strujanje zraka, njegova vlažnost i zračenje Sunca i okoline. Strujanje zraka pospješuje odvođenje topline s površine tijela. Zato vjetar ljeti može ublažiti osjećaj vrućine, a zimi pojačati osjet hladnoće. Jedan od vrlo učinkovitih načina obrane organizma od prekomjernog zagrijavanja jest znojenje, jer se isparavanjem znoja s površine kože troši toplina, pa se time tijelo hladi. Međutim, o količini vlage u zraku ovisi i njegova sposobnost da primi vlagu isparenu s tijela. Ako u zraku ima mnogo vlage, isparavanje znoja bit će otežano. Zato su visoke temperature i velika vlažnost ljeti vrlo neugodne i javlja se osjet sparine.

Za ocjenu osjeta ugode ovdje se koristi kombinirani biometeorološki pokazatelj, tzv. indeks (toplinske) ugode koji se izračunava iz podataka vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka i brzine vjetra. Osjet ugode klasificiran je u devet kategorija: od iznimno hladnog, kojemu je pridijeljena oznaka -4, preko ugodnoga s oznakom 0, do iznimno vrućega s oznakom +4. U tablici je uz svaki pojedini osjet ugode naznačena i odgovarajuća oznaka te odjeća koja se preporuča da bi se ljudski organizam zaštitio od nepovoljnih atmosferskih utjecaja.

Naznačene preporuke odnose se na okolnosti u “hladu” (nismo izravno izloženi sunčanim zrakama) i kada ne mirujemo nego hodamo brzinom 3.2 kilometra na sat, što bismo mogli smatrati laganom šetnjom.

Na karti je za različita mjesta u Hrvatskoj prema prognoziranim vrijednostima osjeta ugode u 12 sati UTC tekućega dana prikazana preporučena odjeća, a na grafikonu dnevni hod osjeta ugode za tekući i naredna dva dana. Prognoza osjeta ugode temelji se na meteorološkim podacima prognoziranim prema prognostičkom mezomodelu Aladin-Hrvatska.