ANALIZA: Hoće li biti bijelog Božića?

gfs_t50_nh_f2403

Aktualna sinoptička situacija

Na karti sinoptičke situacije nad Europom, već tjednima ista situacija. Južna područja pod utjecajem su dominantne anticiklone, a sjevernije se premještaju atlantske fronte i ciklone.

I dalje je prisutno zonalno odnosno zapadno visinsko strujanje, što znači da je Atlantik dominantan u svojoj ciklonalnoj aktivnosti (rekordna kiša i jake oluje u UK, Skandinaviji, snijeg na Islandu), a na jugu anticiklona koja se proteže od Španjolske do Ukrajine čini blok koji sprečava bilo kakve prodore. Zbog toga je vrijeme na južnim područjima iznadprosječno toplo, a konstantno postoji veza između Afrike i Europe gdje stalno pritječe iznadprosječno topao zrak.

Sigurno je da će prosinac u Europi, ako ne i posvuda u svijetu, biti najtopliji mjesec od početka mjerenja.Dovoljno je samo pogledati odstupanje temperature od prosjeka koje je izradila američka NOAA.

Na priloženoj karti može se vidjeti kako je period od 6. do 12. prosinca veći dio Europe imao iznadprosječnu toplinu, a u Skandinaviji i dijelu Rusije radi se o ekstremnim vrednostima odstupanja od prosjeka.

S oborinama je potpuno druga priča, njih uglavnom nema, a u istom periodu Europa je izgledala gotovo potpuno sušno, bar veći njezin dio, odnosno dio pod dominacijom stabilne anticiklone.

Da zime nema ni na krajnjem sjeveru Europe, jasno se vidi iz prikaza maksimalnih temperatura u Europi, koje su posvuda u pozitivi.

Za nastalu situaciju jedan od krivaca, ako ne i najveći krivac je snažni El Nino, pri čemu se na cijeloj sjevernoj hemisferi uspostavilo postojano zapadno strujanje potaknuto jakom mlaznom strujom pa zime nema gotovo nigdje osim na istoku Sibira. Karta temperaturnog odstupanja u svijetu.

I ova karta govori sama za sebe, najtoplije jutro u SAD-u i Ujedinjenom Krajevstvu za četvrtak, kojeg se ne bi postidio ni lipanj!

Istok SAD-a – rekordno topao vikend, ali početkom tjedna pao mjestimice i rekordan snijeg
Upravo zbog te topline u na istoku SAD-a prošlog su vikenda padali rekordi koji se nisu događali još od 1800- ih godina, otkako se vrše mjerenja. Zabilježeno ih je 12, a u Greenwoodu u saveznoj američkoj državi Missouri, temperatura je narasla do impresivnih 28°C.
Zanimljivo je i za istaknuti kako je zapad SAD-a zbog višestrukih ciklona bio hladniji od istoka zemlje prošlog vikenda.

No već po početku novog tjedna temperatura je na Srednjem zapadu naglo pala zbog dolaska sustava sa sjeverozapada pa je zabilježen i snijeg. U Cheyenneu, u saveznoj državi Wyoming, srušen je i snježni rekord. Izmjereno je 18 cm snijega. Stogodišnji rekord pao je i u gradu East Rapid City (Južna Dakota) gdje je izmjereno 14 cm snijega.
Utah, Arizona, Wyoming i Montana dobili su najviše snijega, a obilan snijeg pao je i u gradu Salt Lake Cityu.

Hoće li biti bijelog Božića?
Situacija koja se tjednima ne mijenja ne pokazuje naznake nikakvih promjena pa tako istok SAD-a snijeg gotovo pa sigurno neće vidjeti. Upravo suprotno, za Božić će dobiti niz proljetnih ciklona s kojima su moguće i obilnije oborine pa čak i grmljavina! Da, dobro ste pročitali, grmljavina je moguća na istoku SAD-a u prosincu!

Ništa zimskije neće biti ni s druge strane Atlantika, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Modeli predviđaju nastavak zonalnog visinskog strujanja i ciklonalan Atlantik što znači seriju ciklona u dane Božića a posebno kišovito će biti na sam Badnjak i Božić kada lokalno može biti obilnije kiše.

Sinoptička situacija za Božić prikazana je i na sljedećoj karti, tj. potvrđeno je sve što je iznad napisano. Ciklonom aktivan Atlantik donosi oborine zapadu i sjeveru Europe, dok je jug pod utjecajem dominantne anticiklone koja povlači topliji zrak iz Afrike nad veći dio Europe.
U takvim okolnostima jasno je da bijelog Božića neće biti u većem dijelu Europe, onda doista nema potrebe spominjati da ge neće biti ni kod nas.

Vrijeme od Božića do kraja godine


Za registrirane korisnike

Od Božića do kraja godine nastavit će se slično vrijeme, ako je vjerovati aktualnim prognostičkim materijalima, ni ti dani ne donose nam nikakvu promjenu vremena. Nastavit će se skoro pa identična situacija, s tom naznakom da bi na samom kraju godine anticiklona mogla preko našeg područja prodrijeti daleko na sjever , a kako bi se mi našli kao dio tog bloka, istočna Europa po prednjoj bi strani te anticiklone dobila snažnije zahladnjenje sa snijegom, a t bi hladnoća Hrvatsku samo okrznula.

Analiza
Naznaka je to slabljenja polarnog vrtloga koja se vidi već sada, ali čiji se rezultati ne bi mogli vidjeti u nižim slojevima atmosfere sve do možda čak sredine siječnja.
Prisutnost jakog polarnog vrtloga znači i koncentraciju hladnoće isključivo na Sjevernom polu, uz mala “curenja” ponegdje. Čim polarni vrtlog popusti malo, priliku iskoristi anticiklona koja uspostavi blok, što će biti slučaj na kraju godine. Samo se čini da će ovaj put blok biti postavljen na za zimsku situaciju kod nas potpuno nepovoljnom mjestu. Umjesto da se nalazi na smjeru Azori-UK-Island, nalazit će se na potezu Sredozemlje – srednja Europa- Skandinavija paće istok Europe profitirati od te situacije.

Za zimsku situaciju kod nas trebamo čekati situaciju s bolje postavljenim blokom, što bi značilo da bi i polarni vrtlog oslabio iznad Grenlanda, a ne na sjeveru Rusije, kako se prikazuje za kraj godine.
Da bi se zbivanja u višim slojevima atmosfere prebacila u niže slojeve i primjenila na dolazak jače zime, potrebno je da prođe između 15 do 20 dana od početka zatopljenja u stratosferi, jer bi ono označilo cijepanje (pucanje), a ne slabljenje vrtloga. Tada bi se cijele jezgre hladnoće spuštale prema jugu, a ne samo manji dijelovi.

Parametri
Kako još nemamo ništa od toga, osim naznake tek slabljenja vrtloga. Pogledajmo šta kažu osnovni parametri za analizu.

AO indeks trenutno je blago negativan iako se očekuje njegov ulazak u pozitivu i zadržavanje tog trenda do kraja godine. To znači da trenutno ipak postoji malo “curenja” hladnijeg zraka sa sjevera, ali ono dođe tek možda do Islanda i Skandinavije, ali je to nedovoljno za nešto više. To jasno potvrđuje i karta gdje se vidi da je polarni vrtlog kompaktan (označeno tamnijom bojom).

Unatoč blago negativnom AO, cijela sjeverna hemisfera ima iznadprosječnu toplinu, a taj trend će se i nastaviti do kraja godine, posebno u Europi i na istoku SAD-a.
Za idući tjedan postoji naznaka zatopljenja u stratosferi koje bi moglo označiti i konkretnije slabljenje polarnog vrtloga, ali ni to slabljenje ne bi se osjetilo do sredine siječnja.

Trenutni pogled na temperaturu u stratosferi, jasan pokazatelj da nad Sjevernim polom za sada nema promjena u snazi polarnog vrtloga, uz temperaturu od preko -80°C, iako na istoku Sibira postoje naznake zatopljenja.

Temperatura u stratosferi nad cijelom sjevernom hemisferom izgleda ovako

Do tih promjena (bude li ih), AO će i dalje ostati pozitivan podržavajući iznadprosječne temperature i do kraja godine.

Zaključak
Do kraja godine bez bitnijih promjena u sinoptičkoj situaciji. Zadržat će se iznadprosječno toplo vrijeme. Veći dio Europe bit će pod utjecajeem anticiklone, a zapad i sjever imat će ciklone. Naznake promjena postoje u stratosferi, ali da bi se sve manifestiralo na niže slojeve potrebno je i 20 dana od začetka promjena u vim slojevima. Potencijal nužno ne mora značiti i promjene.

U siječnju bi mogli biti pametniji po pitanju smjera u kojem će se odvijati ova zima. Za sada od nje nema ni “z” u našim krajevima.

Sličan sadržaj