ANALIZA | Sudden stratospheric warming (SSW) 2019., dio VI – Reorganizacija PV-a i stratosfersko hlađenje

Polako dolazimo do kraja analize SSW-a ove sezone. Kroz ove analize je više puta spomenuto da sam događaj SSW ne znači i ekstremne zime, iako ih većinom pomaže. Spominjani su razni faktori koji utječu.
Na kraju ovog praćenja bit će ponovno riječi o tome što je moglo utjecati na oslabljenu podršku stvaranja zimskih scenarija na našem kontinentu. Da vidimo kakvo je stanje nekih parametara koji su praćeni tijekom ovih analiza.

Trenutno stanje i posljedice
1. NAM

slika
slika

Može se očitati promjenjiv AO koji je nekoliko puta zbog djelovanja poremećaja iz stratosfere imao nešto veće negativne vrijednosti. Već poprima pozitivne vrijednosti i prema vrijednostima ensembla tako bi trebalo ostati. Moguća promjena vrijednosti u trećoj dekadi.

Ono što se još može očitati je vrlo blizu proboj praga NAM vrijednosti od +1,5 na 10 hPa, koji se prema modelima očekuje u drugoj polovici ove dekade. Ovaj proboj bi značio stratosfersko hlađenje, nakon što smo početkom siječnja imali stratosfersko zagrijavanje. To nije neobično kada se SSW dogodi sredinom zime. 
Stratosfersko hlađenje znači jačanje polarnog vorteksa (PV) i njegovo jače hlađenje. Tako da je pozitivan AO koji je pred nama, donekle bio očekivan kao normalno odvijanje stratosferskog zagrijavanja tijekom sredine zime. Pratit će se kakav će konačan profil dobiti NAM, jer se nove negativne vrijednosti u donjoj stratosferi i troposferi mogu prenijeti na treću dekadu veljače i početak ožujka. 

2. Zapadni zonalni vjetrovi

slika

Zonski vjetrovi su popravljeni, trenutno nešto ispod prosjeka, ali s prognozom da će postati jači od prosjeka, što je u skladu sa NAM prognozom. 

3. Stanje PV prikazano kartama na 10 i 50 hPa

slika

4. 3D prikaz, trenutno stanje i 240h

slika

Zadnje dvije slike pokazuju kako se PV reorganizira na višim slojevima stratosfere (npr. 10hPa), dok je na nižim slojevima primjetna i dalje podjela. Međutim, na nižim slojevima je vidljiv pokušaj ujedinjenja u jednu jezgru što će činiti PV koherentnim.

5. Temperatura

slika
slika

Nakon naglog porasta temperature, došlo je do postepenog hlađenja stratosfere. Vidljivo je na prvoj slici koliko se jezgra PV brže hladi od rubova. Prognozira se porast temperature.

To je primjetno na sljedećim slikama:

slika
slika

Prognoza na osnovu trenutnih prikaza numeričkih modela

Primjetno je odsustvo valnih aktivnosti (wave 1,2 ili 3) dok su zonalni vjetrovi imali negativan predznak, čime je dopušteno radijacijsko hlađenje. Nakon oporavka zapadnih zonalnih vjetrova doći će do aktivnosti valova i ponovnog zagrijavanja s valom wave1. 

U prethodnoj analizi spomenuto je da se sada pokušava PV organizirati i smjestiti u svom “domu” iznad Sjevernog pola. Glavnu ulogu preuzima sibirski vortex vidljiv na troposferskim kartama, čime se suprotstavlja stvaranju anticiklone iznad Skandinavije:

slika

Wave 2 je s vrlo malo pozitivnih utjecaja na vrijeme Europe, a pod pritiskom Wave 1, PV bi opet mogao biti gurnut prema Europi i Atlantiku, čime nema podrške da se Atlantik blokira, već se anticiklona nalazi nad nama, što se vidi na EPS-ovoj karti iznad.
Eventualnim novim napadima na PV nakon zagrijavanja ili djelovanja Wave 1, te većom amplitudom Wave 2, bilo bi bolje podrške za pogoršanje vremena nad većim dijelom Europe pa i kod nas. Ovako je na pomolu djelovanje anticiklone i uglavnom stabilno vrijeme, ali i u takvoj raspodjeli sustava, stoji priča da možemo imati niske temperature po visini nad Balkanom, dovučene s istoka rubom anticiklone (najviše bi to osjetili samo viši predjeli, a najmanje utjecaja bi moglo biti na zapadu Balkana). Neko veće zahladnjenje se ne nazire za bliže termine. 

slika

Povećanje zapadnih zonskih vjetrova koje smo do sada imali, prema istraživanjima, nije direktno vezano za povećano zapadno strujanje u troposferi, jer do sada nije dostizalo velike vrijednosti. Problem je bio slab utjecaj SSW na troposferu, što se dobro ogleda na prvoj slici s NAM prikazom. Neki razlozi su spominjani ranije, a neki će tek biti u završnoj analizi SSW-a. Ovdje završavamo s moguća dva faktora. 

MJO faze nam do sada nisu bile od pomoći, zbog mogućeg prigušenja “blokirajućih” faza od strane SSW (o tome će se voditi polemika u znanstvenim krugovima), te dosta ograničenog utjecaja pozitivne ENSO faze (El Nino). Štoviše, događanja na sjevernoj hemisferi više su nalik negativnoj fazi (La Nina), a zadnji izvještaj IRI (International Research Institute for Climate and Society) govori da smo u neutralnoj ENSO fazi.
Ako je stanje takvo u atmosferi (što je teško definirati), tek bi nam odgovarala donekle MJO faza 8 (naročito ako prevladava pozitivna faza), a najviše faza 1 (nešto lošije za +ENSO), ako uopće MJO prođe kroz tu fazu, jer su modeli bili dosta nepouzdani ove zime s ovim prognozama i dosta smo bili zarobljeni u fazi 6. 

slika

Jedno istraživanje pokazuje da topliji sektor oko Barents-Kara mora (što je bilo ove zime) može značiti toplije vrijeme nad središnjom i sjevernom Europom, što se donekle poklapa sa stanjem do sada, ali sa ovim treba biti oprezan, jer ima oprečnih rezultata istraživanja:

slika


Sličan sadržaj