DHMZ: LIPANJ U RIJECI “PROSJEČNO TOPAO I MOKAR”

Sveti Medard što nam daje, četrdeset dana traje, kaže stara narodna izreka, koja aludira da bi se vremenske prilike koje su vladale jučer, na dan Sv. Medarda trebale ponavljati sve tamo do polovine srpnja.

S time bi se složio, barem kad je ova godina u pitanju i dežurni prognostičar u Državnom hidrometeorološkom zavodu Tomislav Kozarić koji je u subotu u to ime bacio »pogled« na prognostičke karte i zaključio da bi u idućih četrdeset dana uistinu trebalo vladati vrijeme slično onom jučerašnjem. Pri tome treba reći da se jučer jedino na području Rijeke dogodio lokalni pljusak, dok je ostatak Hrvatske u najvećem dijelu bio okupan suncem i nešto višim temperaturama.

– Što se riječkog područja tiče, još će danas kao i jučer biti malo nestabilnije, no toplo. U prva dva dana idućeg tjedna dolazi nam pak promjenjivije vrijeme s ciklonom i lokalnim pljuskovima koji će malo sniziti temperaturu. No onda bi od srijede, temperature ponovo trebale rasti i trebao bi nastupiti duži period stabilnog vremena uz dosta sunca, što bi se po trenutnim prognozama nastavilo sve do 20. lipnja. Temperature bi u tom periodu trebale biti u skladu s lipanjskim prosjekom. Nakon 20. lipnja pa do kraja mjeseca i u prvom dijelu srpnja također za sada ne očekujemo nikakva nagla zahlađenja ili velike vrućine, već bi se i temperature i količine oborina trebale kretati na razini lipanjskog prosjeka, kazao je Kozarić dodavši da ova dugoročna, a time i ne sasvim pouzdana prognoza, vrijedi za područje cijele Hrvatske.

Za područje Rijeke, primjerice, prosječne maksimalne temperature u lipnju kreću se obično od 25 do 28 Celzijevih stupnjeva, u što se uklopilo i maksimalnih 26 stupnjeva Celzija izmjerenih jučer u Rijeci.

Priča o proricanju vremena i Svetom Medardu poznata je, inače, u cijelom nizu zemalja. Francuski biskup koji se rodio 457. godine bio je vrlo popularan u svoje vrijeme, te je postao herojem brojnih legendi, posebice na području Francuske i Engleske. Često je prikazavan nasmijan, a prema više navoda zaštitnik je seljaka, vinogradara, pivara, zatvorenika i duševnih bolesnika. Jedna od legendi govori da ga je još dok je bio dijete od kiše svojedobno zaštitio veliki orao koji je nad njim raširio krila, zbog čega ga često nazivaju i zaštitnikom svih onih koji rade na otvorenom.

Tekst: Novi list
Foto: Gordana Kvajo

Sličan sadržaj