Dvije slike Hrvatske: Dubrovačka ljetna noć i 40 cm snijega u Pargu kod Čabra

df

Zima i ljeto

Čudne meteorološke prilike utječu na vrijeme u Hrvatskoj. Dok se jug kuha, u gorju pada snijeg. Kontrasti su bili prisutni i tijekom utorka, gdje je na toplom jugu temperatura rasla i do 23°C. Istovremeno je na sjeveru Jadrana bilo osjetno svježije vrijeme uz oko 10-ak stupnjeva Celzijusa.

Razlog razlikama

Prednja strana ciklone nad srednjom Italijom koja je djelovala na vrijeme, dobila ja veću količinu toplog afričkog zraka, zbog čega je i temperatura bila tako visoka na jugu Hrvatske. Još je toplije bilo u Crnoj Gori, gdje je izmjereno i do 28°C. Bar i Ulcinj s tim su vrijednostima dobili i novi apsolutni rekord za veljaču.

Dubrovačke brojke

Zbog visokih temperatura tijekom dana, večernji sati nisu mogli donijeti značajnije ohlađivanje pa je u Dubrovniku u utorak, u 21h, izmjereno ljetnih 20°C. Nemamo informacija je li možda riječ i o novom rekordu, a tijekom protekle noći u gradu se temperatura nije spustila ispod 17°C.
Zbog toga niti ne čudi da je dubrovačko područje i jutros bilo najtoplije u Hrvatskoj.

Ostatak Hrvatske zimskiji

S ostatkom Hrvatske druga priča, ona zimskija. Snijeg je padao u Gorskom kotaru pa ga je u srijedu ujutro u Pargu izmjereno i 40 cm. 22 cm snijega izmjereno je u Delnicama, a u Crnom Lugu 14 cm snijega. Van Gorskog kotara izmjereni snijeg jutros su još imali Sljeme (21 cm) i Zavižan (28 cm).
Unutrašnjost zemlje imala je kišu uz jednoznamenkaste vrijednosti temperature.

Na sjevernom Jadranu kiša, nije bilo nekih većih količina (izuzev zapadne obale Istre), jer se zbog položaja ciklone u priču umiješala i bura koja je i u Rijeci imala olujne udare. Dobro je poznata priča da bura na istočnoj obali Jadrana suši oborine, tako da se i nisu mogle očekivati neke veće količine.

Retrogradna ciklona

Ova je ciklona bila posebna i zbog svog ponašanja. Kretala se prvo zapad-istok, a zatim istok-zapad pa se zbog tog povratka takve ciklone nazivaju još i retrogradnim ciklonama. Upravo u tom povratku uslijedio je negdje iza ponoći na Kvarneru i jedan jači nalet oborina, kao i ujutro.

Vrijeme i stanje od 14h (sjeverni Jadran i Gorska Hrvatska)
Na Kvarneru je umjereno i pretežno oblačno vrijeme, bez oborina. I dalje je prisutna bura, umjerena i jaka, ali ima i jugoistočnjaka.
Cres i Mali Lošinj su najtopliji s 14°C, slijede Krk i Rab s 13°C, Bakar, Crikvenica, Malinska i Rijeka 12°C, Opatija, Senj i Volosko 11°C, Čavle 10°C, Cernik, Hreljin i Kukuljanovo 9°C, Viškovo 8°C te Jurdani 6°C.

U Gorskom kotaru i Lici je pretežno i potpuno oblačno vrijeme, mjestimice ima slabe kiše. Prisutna je i magla.
Parg mjeri 0°C, slijede Crni Lug, Delnice i Mirkovica s 1°C, Zavižan 2°C, Otočac 4°C te Gospić 6°C.

Na području Istre je pretežno i potpuno oblačno vrijeme, mjestimice ima sumaglice. Oborina nema. Vjetar je slab i umjeren, promjenjiva smjera.
Pula mjeri 14°C, slijedi Buzet s 13°C, Pazin 12°C, Vodnjan 11°C te Labin Novigrad, Poreč, Rovinj i Umag 10°C.

Stabilnije, no ne i stabilno

Slijede nešto stabilniji dani, ali ne i posve stabilni. Na sinoptičkoj karti Europe vidljivo je da nema trajnije stabilizacije vremena, jer s Atlantika “jurišaju” fronte koje dolaze do Sredozemlja i podržavaju nestabilno vrijeme, a nerijetko i ciklonalnu aktivnost.
Kao zanimljivost ćemo istaknuti da će navečer jedna takva fronta čak dijelovima Španjolske donijeti snijeg.

Do kraja tjedna nestabilno

Našem području, stabilizacije nema. Do kraja tjedna zadržat će se nestabilno vrijeme uz mogućnost kiše ili pljuskova, a najstabilnija bi mogla biti subota. Najnestabilnije u četvrtak i nedjelju, a od ponedjeljka se družimo i s novom ciklonom.

Početkom tjedna jaka promjena vremena
Ciklona će obilježiti prvi dio idućeg tjedna, a Gorskom kotaru ponovno donijeti i obilniji snijeg, u drugom dijelu utorka i prvom dijelu srijede. Modeli vide puno bure također, čak i orkanske.

Nakon te ciklone, vidi se i stabilizacija. Ali pričekajmo još koji dan da se modeli dogovore oko nadolazećeg vremena. Izvjesno je da nas čeka jača promjena vremena, ali koliko će čega donijeti saznat ćete u idućim našim tekstovima, bude li potrebe za njima.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Naslovna: Munje nad Velebitom, foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj