Hladno i stabilnije u ovom tjednu

Jučer smo imali priliku doživjeti vanproračunski snijeg (ponajviše nošen burom na Kvarneru) u gotovo čitavoj PGŽ. Snijeg je jače padao u gorju i planinama dok je do mora dolazio zbog niske vlage premda je temperatura bila i nekoliko stupnjeva u plusu.

Ovo je bio čisti primjer zbog čega meteorolozi nisu vidoviti već samo iščitavaju ono što numerički modeli nacrtaju, a uz iskustvo na pojedinim lokacijama, malo i preprave. Modeli se uglavnom osvježavaju svakih 12h, neki i u kraćim intervalima po 6h, a razdoblje koje prognoziraju ide minimalno do 72h ( 3 dana ) unaprijed, a kod nekih maksimalno do 10 dana. Rezolucija modela također varira, od onih koji kraće prognoziraju s rezolucijom 3,5×3,5 km do dugoročnih modela od 22×22 km, dok se mikroklima nekog područja može „drastično” mijenjati i na samo nekoliko stotina metara. Uzevši u obzir kako modeli funkcioniraju dat ćemo kratak osvrt na tjedan pred nama u kojem nas očekuje vrijeme kakvo i priliči dobu godine.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo na rubu grebena dviju anticiklona, jedne kod Azora, a druge kod Rusije. Južnije od nas (kod Albanije) trenutno se nalazi centar ciklone koja nam je uzrokovala snijeg ne samo na našem području već i na većem dijelu Hrvatske te bi se u narednim danima trebala zadržati oko Grčke gdje bi i ojačala. Po sjeveru Europe i Atlantika nalazi se nekoliko ciklonalnih sustava koji su proteklih dana pokušali uspostaviti zonalno strujanje na tom području, no do toga nije došlo već je anticiklona kod Grenlanda uzela stvar u svoje ruke te pronašla put kako se povezati s anticiklonom kod Azora što će i učiniti narednih dana. Time se Atlantik ponovno „zatvara” anticiklonalnim blokom, a prema našem području se slobodno mogu spuštati ciklone sa sjevera. Upravo će se ciklona koja se trenutno nalazi zapadno od Norveške spustiti niže prema Danskoj i Poljskoj, a sa sobom će povlačiti vrlo hladan zrak koji će do našeg područja doći preko istočne strane Alpa pri čemu se neće uspostaviti Genovska ciklona što će rezultirati suhim prodorom hladnoga zraka.

No osim toga, sredinom tjedna bi se trebala dogoditi jedna od ključnih promjena u sinoptici, a to je spajanje anticiklone kod Azora s anticiklonom kod Skandinavije, gdje bi se uz ciklone kod Poljske i Ukrajine trebala nastaviti povlačiti hladnoća iz ledene Rusije prema središnjoj i jugoistočnoj Europi. Ovakva bi se postavka mogla zadržati barem do vikenda, a naše bi se područje našlo pod vrlo hladnim zrakom pri čemu bi uz vedre i mirne noći ponegdje u zaleđu ili gorju mjerili i dvoznamenkasti minusi. Zasad se još ne zna hoće li se pri spuštanju tako hladne zračne mase potencirati poneka ciklona u Mediteranu koja bi nam privukla vlažan zrak, no šanse uvijek postoje osobito ako imamo dosta zagrijanu površinu nad kojom dolazi tako hladan zrak, u ovom slučaju Sredozemno more. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, a to je da nam se pred kraj radnoga tjedna spušta još malo hladniji zrak od ovoga proteklih dana pa bi siječanj u konačnici mogao završiti i s ispodprosječnom temperaturom zraka, a kome je dosta oborina moći će odahnuti jer ulazimo u kraći period stabilnog i suhog vremena pred nama.

Prognoza vremena

Ponedjeljak na Kvarneru uz umjerenu ili pretežitu naoblaku te duže periode sunca, a popodne slijedi potpuno razvedravanje. U Gorskom kotaru cijeli dan oblačno uz slab do umjeren snijeg koji bi krajem dana trebao oslabiti i postepeno prestati, a snježni pokrivač podebljat će se za dodatnih 5-10 cm. Na Kvarneru će puhati jaka do olujna bura koja bi popodne počela slabiti dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -2 do 3°C, lokalno uz more do 5°C, a u Gorskom kotaru od -8 do -3°C. Tijekom dana na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -5°C do 0°C.

U utorak na čitavom području prvi dio dana će prevladavati pretežno vedro vrijeme, zatim slijedi nailazak visinske naoblake, a popodne i nešto niže (deblje), no samo prolazno pa bi navečer ponovno prevladavalo vedro. Bura će se na Kvarneru do sredine dana potpuno smiriti, a zatim će vjetar okrenuti na slab sjeverozapadnjak, u Gorskom kotaru umjeren zapadnjak. Jutro će biti hladno, na Kvarneru od -5 do 0°C, a uz more lokalno do 3°C dok u Gorskom kotaru ledeno, od -13 do -8°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

U srijedu će na čitavom području prevladavati pretežno vedro vrijeme. Sredinom dana na Kvarneru će zapuhati umjerena do jaka bura i sjeverac, no navečer će već oslabiti, dok u Gorskom kotaru slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -2 do 3°C, lokalno uz more do 5°C, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C.

U četvrtak stiže nova fronta, prevladavat će uglavnom oblačno, a oborina zasad na Kvarneru ne bi trebalo biti, no svakako postoji šansa da iznenadi poneka pahulja s prolaskom fronte. U Gorskom kotaru uglavnom slab snijeg, a već krajem dana slijedi razvedravanje. Na Kvarneru će nakon prolaska fronte zapuhati jaka bura, a zatim petak ponovno stabilan i osjetno hladniji od prijašnjih dana uz minuse do mora dok će vjetar dodatno doprinositi osjetu hladnog vremena.

Naslovna: DHMZ

Sličan sadržaj