Idu tri ciklone, donose obilnu kišu, a nakon svake temperature će pasti

Nakon nekoliko vedrih i stabilnih dana, s novim tjednom ušli smo u period oblačnog i tmurnog vremena, tipičnog za jesen. Južina je zavladala, a kiša je sve bliže Kvarneru pa ćemo se u narednim danima podsjetiti „riječke” kiše, a za vikend uz postepeno zahladnjenje vratit ćemo se zimi.

Dosta dinamike je pred nama iznad Europe, uz mnoštvo ciklonalnih sustava meteorološki modeli se dosta muče oko usklađivanja prognoza pa prilikom čitanja ovog teksta uzmite to u obzir.

Sinoptička situacija

Trenutno nad Europom imamo golemi ciklonalni sustav sa središtem između Škotske i Norveške gdje se mjeri tlak od čak 950 hPa, a omeđen je sa svih strana anticiklonom pa se neće puno kretati. Taj sustav svakako ima glavnu ulogu u krojenju vremena na području cijele Europe, pa iako će se zadržati na području zapadne Skandinavije, do nas će nailaziti dosta sekundarnih sustava koje će ta ciklona potencirati gurajući svoju frontu južnije u Europu, a koji će se dodatno produbljivati (jačati) prelazeći područje Alpa.

meteo.hr

Već prvi sekundarni centar nastat će kod Genove u petak kako se fronta goleme ciklone bude premještala preko obronaka Alpa, nailazeći sa sjeverozapada. Prva “Genovka” uzrokovat će jake južne vjetrove koji već pridonose obilju vlage nad našim područjem, a u petak je izgledna obilna količina oborina uslijed orografskih oborina jer bi se centar te ciklone približavao nama, no zbog pomicanja dalje prema sjeveroistoku u subotu, fronta hladnog zraka bi nam došla s južne strane Alpa pa ne bi nosila veliku količinu hladnoga zraka sa sobom.

Time bi završilo djelovanje prve ciklone, no tu tek „zabava” počinje jer se novi sekundarni centar približava te je izgledno da bi ponovno nailaskom nad Alpe uspio aktivirati Genovsku ciklonu. Ta druga Genovka bi započela djelovanje nad već malo ohlađeno područje od prethodne ciklone, oborina ne bi trebalo biti puno kako se njeno kretanje u nedjelju očekuje prema južnom Jadranu što će uzrokovati brzinsko spuštanje hladnog zraka koji se nalazi sa sjeverne strane Alpa, što bi se kod nas manifestiralo kao hladna fronta uz probijanje bure.

Kao na pokretnoj traci u ponedjeljak se očekuje novi sekundarni centar također potenciran glavnom ciklonom zapadno od Norveške, a ta bi Genovka počela djelovati na još ohlađenije područje što već počinje otvarati zanimljive pojave nad našim područjem. Zbog brzine prolaska ciklone te nešto slabije jačine od prethodnih, svojom vrtnjom zraka ne bi uspjela dovoljno povući toploga zraka s juga pa bi se naše područje našlo pod i dalje hladnim zrakom uz nailazak oborina, a ostane li ovako kako to jedan model predviđa, snijeg se smiješi vrlo nisko na Kvarneru.

Kao što ste i pročitali slijedi nam niz od tri ciklone koje će utjecati na vrijeme kod nas, a sa svakom sljedećom, zima će nam se malo „približiti” pa početkom narednog tjedna možda i iznenadi o čemu ćemo vas detaljnije na vrijeme informirati.

Prognoza vremena

U petak nas očekuje dosta kiše. Cijeli dan će prevladavati oblačno uz umjerenu kišu u zaleđu Rijeke te Gorskome kotaru, navečer slijedi širenje kiše na ostatak područja uz moguća grmljavinska nevremena uz tuču osobito na otocima Kvarnera. Do kraja dana past će vrlo obilna količina kiše u zaleđu Kvarnera oko Učke te na Grobničkim Alpama, moguće i preko 100 mm, ostatak područja 20 – 40 mm. Na Kvarneru će puhati umjereno jugo, u Gorskom kotaru slabo, a navečer slijedi jačanje na jako i okretanje na oštro. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 5 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

U subotu još tijekom noći na čitavom području može biti jačih grmljavinskih nevremena uz mogućnost za tuču, a ujutro već postepeno smirivanje, iako bi do popodne u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru padala povremena slaba do umjerena kiša. Navečer slijedi kratkotrajno razvedravanje. Po samim vrhovima planina može pasti malo snijega. Vjetar na Kvarneru još do sredine dana umjeren južni i jugozapadni, u Gorskom kotaru slab do umjeren, a zatim slijedi smirivanje do kraja dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 8°C. Tijekom dana naići će fronta s kojom će se i temperature spustiti pa će se popodne na Kvarneru mjeriti 3 – 8°C, na jugu do 10°C, a u Gorskom kotaru od 0 do 4°C.

Nedjelja promjenjiva, do sredine dana uz umjerenu naoblaku može pasti i malo kiše, u višem gorju iznad 600 metara i snijega, a zatim slijedi naoblačenje do navečer kada će naići nova fronta. Do sredine dana uglavnom mirno bez vjetra, a zatim postepeno okretanje na sjeverac i buru koja bi krajem dana mogla puhati i jako. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, na jugu do 10°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorkom kotaru od -1 do 3°C.

Sličan sadržaj