Idućih dana i na Kvarneru mogućnost magle i niskih oblaka, što je uzrok tome?


Nakon intenzivne Genovske ciklone koja je lokalno u PGŽ donijela i preko 100 mm kiše, za svoga djelovanja, tlak je počeo rasti zbog djelovanja anticiklone, a idućih dana na području PGŽ moglo bi biti i magle ili niskih oblaka, a modeli takvu situaciju vide do četvrtka. U nastavku objašnjavamo zbog čega će unatoč anticikloni postojati mogućnost magle ili niske naoblake, čak i na Kvarneru.

Do četvrtka ćemo se nalaziti pod utjecajem stabilne anticiklone čiji će tlak biti prilično ujednačen na većem području, samim time vjetra neće biti, što se vidi iz sljedeće slike sutra za 13h:

Temperature su iznadprosječne, ali ne postoji neka razlika između mora i gorja pa bi sutra mogla biti tek neznatna razlika između gorskog i morskog dijela županije. Skoro pa će biti prisutna temperaturna inverzija u nekim slojevima.

Temperatura na 2m

Temperatura na oko 1500 m

I u konačnici, za maglu je bitna i temperatura rosišta. Što je manja razlika između temperature rosišta i temperature zraka, uvjeti za maglu ili nisku noblaku su veći.
Ako usporedimo gore postavljenu temperaturu zraka sa temperaturom rosišta ispod, vidljivo je da neće biti neke značajnije razlike.

Za kraj ćemo prepisati ono što vidimo na našoj automatskoj postaji s Pehlina:
Temperatura: 10.8°C
Točka rosišta: 7.8°C
Relativna vlažnost zraka: 82%
Tlak zraka: 1020.8 hPa

Tlak će još rasti do možda nekih 1025 hPa, a zatim će stagnirati te više ni uvjeti za vjetar (razlika u tlaku) neće postojati.
Ovakvo anticiklonalno vrijeme uz mogućnost magle ili niske naoblake vidi se do četvrtka, kada će ipak početi tlak padati kao najava kišnog petka i dijela subote, o čemu ćemo više po prestanku anticiklone.

Naslovna: DHMZ

Jezero Tribalj, Elvis Čižmešija

Novi Vinodolski, Denis Čulinović

Novi Vinodolski, Goran/RIMETEO

Sličan sadržaj