JUTRO DONIJELO I MINUSE / OD PETKA KIŠA, KRAJEM TJEDNA ZAHLAĐENJE, A U NOVOM TJEDNU TEMPERATURE PRIMJERENIJE DOBU GODINE

Foto: Anika Malnar

Konačno je malo osvježilo pa su jutrošnje temperature dobile pomalo zimski “štih”. To se naročito odnosi na Gorski kotar i riječko zaleđe.

Platak je tako bio najhladniji s -1°C, Čavle su mjerile 2, Parg i Delnice 3, a Klana 4°C. Na obali je također bilo prohladno, u Rijeci uz 7°C, dok su najtopliji bili otoci, Rab sa 10, a Mali Lošinj s 12°C.
Ujutro je bilo umjerene do pretežne naoblake, uz pojavu sumglice lokalno.

Do 14h situacija s naoblakom se popravila, pretežno oblačno bilo je samo ponegdje u Gorskom kotaru, dok je Kvarner imao malo do umjereno oblačno vrijeme.
Temperature u 14h na službenim postajama na Kvarneru kretale su se od 17 do 20°C, a u Gorskom kotaru 9 do 13°C.

Od jučer u 7h do danas u 7h, postaje u PGŽ mjerile su i kišu. Obala i otoci od 1 do 6 mm, gorsko područje 12 do 20 mm.
Od ostalih dijelova Hrvatske dominira sam jug gdje je palo i blizu 90 mm kiše.

Četvrtak bi i ujutro i tijekom dana trebao biti nešto topliji uz porast naoblake prema kraju dana, zbog pristizanja promjene vremena o kojoj ćemo nešto više reći u nastavku.

Ono što već neko vrijeme najavljujemo, čini se da će se napokon ostvariti. Pred nama je promjena vremena čijim prolaskom se stvari ne bi vratile na staro i situacija bi počela dolikovati studenom.

Sa sjeverozapada Europe će se prema Sredozemlju spuštati nova dolina s nestabilnim zrakom zbog čijeg će djelovanja doći do destabilizacije Sredozemlja i stvaranja ciklone, koja će od petka do nedjelje poslijepodne djelovati na vrijeme u PGŽ.

Kiša će već tijekom petka padati na riječkom području uz jačanje prema večeri, a navečer se može proširiti i južnije te u Gorski kotar. Još tijekom petka ne očekuju se neke veće oborine.
Potom u subotu, ciklona će biti nad Italijom s direktnim utjecajem na vrijeme u PGŽ, gdje lokalno može biti i izraženijih oborina, mjestimice i preko 30 mm. Jačat će vjetar pa na Kvarneru može biti jakog juga i južnog vjetra s olujnim udarima, a u gorju jugozapadnjaka.
Temperature i dalje iznad prosjeka za doba godine.

U nedjelju ipak promjena situacije. Sa sjeverozapada će se približiti hladna fronta, koja će ulaskom nad Jadran prouzročiti dodatno produbljavanje ciklone koja će se premjestiti na jug Jadrana do kraja dana.
To na Kvarneru znači slabljenje oborina i jačanje bure koja će na južnom dijelu biti jaka s olujnim udarima. Glavninu vjetra ipak će dobiti sjeverni dio Dalmacije pa modeli projiciraju i olujnu buru s orkanskim udarima.
Slabljenje bure na Kvarneru očekuje se u drugom dijelu ponedjeljka, a na preostalom dijelu obale nešto kasnije.

S frontom stiže i zahlađenje. U najvišem gorju Gorskog kotara potkraj oborina može pasti i malo snijega, dok su veće šanse za snijeg u Lici, gdje će se snježna granica spustiti i do 600 m.

Temperature će biti u padu, a evo i prognoziranih vrijednosti po modelu GFS

Za kraj usporedba situacije po pitanju mlazne struje. Mlazna struja prije zahlađenja

Za vrijeme zahlađenja

Razvidno je dakle da se procesi u atmosferi ipak mijenjaju, Atlantik i njegove ciklone čini se da će malo stati te omogućiti hladne prodore do našeg dijela Europe.
To još nisu klasična zahlađenja koja nam obično stižu iz Sibira, jer prave hladnoće nad Sibirom nema. Upravo suprotno, izgledno je zatoljenje po visini i do 5°C, što je skoro pa 10°C pri tlu.
Ova zahlađenja omogućuje nam Atlantik svojim smanjivanjem ciklonalne aktivnosti, te tako hladnoća iz polarnog kruga dođe i do nas.

Stabilnije bi trebalo biti od ponedjeljka, ali s temperaturama primjerenijima dobu godine.

Za kraj meteogram za Rijeku.
Na njemu gornji niz grafova prikazuje temperature na oko 1500 m visine. Iz njega vidimo da su nam izgledna dva zahlađenja, ali i jedno iznadprosječno zatopljenje između toga, a govorimo o periodu od 11. do 15. studenoga.
Spustimo pogled na donji niz grafova koji prikazuje oborine, vidljivo je da ih ima, ali uglavnom nestaju kad nastane zahlađenje.
Ono što je bitno za naglasiti je da što se crte oborina i temperture više podudaraju, veća je vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Sličan sadržaj