Klimatološka zima počela u jesenjem tonu, vraća se magla, a zima će još počekati

12311067_1061995147164778_8570902573574551133_n
Velebit, foto: Goran Sekula

Klimatološka zima

S utorkom smo zakoračili u klimatološku zimu, jer je 1. prosinca dan kada klimatološka zima službeno i počinje.

U meteorologiji se godišnja doba mogu definirati kroz klimatska obilježja, a da bi objektivno opisali klimatska obilježja nekog područja, meteorolozi statistički obrađuju meteorološke podatke dobivene mjerenjima i motrenjima na meteorološkim postajama.

Budući da jedna kalendarska godina ima 12 mjeseci, jednostavnije je izračunati srednju mjesečnu temperaturu za razdoblje od prvog do zadnjeg datuma u mjesecu te je potom stručno ispravnije uspoređivati uvijek isto kalendarsko razdoblje za različite godine.

S obzirom na to da se usporedbom višegodišnjih srednjih mjesečnih temperatura zraka jasno uočava razlika između pojedinih mjeseci, meteorolozi će tako, često spomenuti da 01.12. klimatološki započinje zima budući da smo upravo ušli u tromjesečje od tri kalendarska mjeseca kada je po meteorološkim izračunima prosječna mjesečna temperatura zraka za naše područje najniža u usporedbi s ostalim mjesecima.

A vani klimatološka jesen
Prvi dan klimatološke zime zapravo je bolje opisati kao jesenji dan. Bilo je promjenjivo oblačno vrijeme, uz pojavu sumaglice ili magle u gorju, a glavnina oblaka držala se Rijeke, manje su oblaci bili izraženi na otocima.
Jutarnje temperature bile su od 1 do 7°C u gorju i na Kvarneru od 7 na sjeveru do 13°C na jugu. Dnevne temperature nisu se bitnije mijenjale. Na Kvarneru od 12 na sjeveru do 15°C na jugu, a u gorju od 1 do 10°C.

Anticiklona
Na vrijeme djeluje anticiklona s jugozapada Europe, dok se ciklone i fronte sa svježijim zrakom premještaju sjevernije i stočnije od naših krajeva.
Upravo je to bila situacija koju smo najavljivali za prvih 10 dana prosinca. Vrijeme koje bi trebalo obilježiti anticiklonalno djelovanje, ali ono zbog statičnosti atmosfere i poneke slabe fronte s vlažnim zrakom, znači i dosta naoblake pa čak i pojavu magle.

Vraća se magla

Magla u obzir dolazi od srijede, posebno na otvorenom moru sjevernog Jadrana, dok je manja vjerojatnost na sjevernom dijelu. Srijeda će na Kvarneru ponuditi i dulja sunčana razdoblja mjestimice pa će i temperature biti visoke za doba godine, možda čak i preko 15°C.
Slično i u Gorskom kotaru, stabilno vrijeme uz mogućnost jutarnje magle i temperature iznad prosjeka.

U četvrtak će još više porasti mogućnost za jutarnju maglu i sumaglicu na Kvarneru, ali isto tako očekuju se i dulja sunčana razdoblja. U gorju slično kao i tijekom srijede, iznadprosječno toplo vrijeme bez bitnijih zbivanja.

Za petak se vidi i više oblaka, a s vikendom raste i mogućnost za kišu posebno na riječkom području.

Studeni – mjesec s dva lica
Prvi dio mjeseca ponudio je iznadprosječnu toplinu, a u drugoj polovici temperature su primjerenije bile dobu godine, a pao je i prvi snijeg.
Odnijet će ocjenu iznadprosječno toplog i ispodprosječno oborinskog mjeseca, a u Dubrovniku je on i najsušniji, dok su brojna mjesta (poput Ogulina 27.2°C) zabilježila i rekorde.

Još rekorda
Rekordima tu nije kraj. I klimatološka jesen bila je prosječno ili iznadprosječno topla no prije svega iznadprosječno kišovita, s naglaskom na listopad.
Srednja vrijednost temperature od siječnja do studenog također ima svog rekordera. Prema pisanju meteorologa Zorana Vakule, u Rijeci, gdje mjerenja postoje od 1948. godine – čak je izjednačena rekordno visoka vrijednost iz 2014. godine.
Godina će biti rekordno topla kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini.

Treba još odraditi prosinac. Prognoze kažu, još jedan iznadprosječno topao mjesec, ali…

Druga polovica mjeseca zimska?

U našoj analizi koju smo pisali posljednjih dana studenog spomenuli smo dva tipa vremena koja se očekuju u prosincu. Prvi je u tijeku. Zonalno strujanje s Atlantika i povremene fronte u Sredozemlju, puno oblaka i iznadprosječne topline, oborina nigdje ili vrlo malo, a sve to uz vladavinu anticiklone. Naravno i dulja sunčana razdoblja su dio takvog vremena.

Drugi tip vremena je onaj zimski, uspostava bloka na Atlantiku, spuštanje hladnoće po prednjoj strani anticiklone prema jugu Europe, uz aktivno Sredozemlje i puno zimskih situacija.
Takva situacija, opet se potvrđuje tek negdje od 15. prosinca, a već od 10. prosinca postoje naznake početka te promjene.
Još je puno upitnika u zraku, ali sve vuče na temperature bar primjerenije dobu godine.

A do tada, pratite prognozu i redovno se informirajte putem naših stranica, jer ćemo s promjenama aktivno i informirati. Zima je svakako stavljena na čekanje u prvih deset dana prosinca.

Sličan sadržaj