Nestabilan četvrtak: Pljuskovi, požari, nešto niže temperature

flego, požar, učka

Četvrtak je ipak doveo do promjene vremenske situacije. U PGŽ, a posebno u Rijeci, temperatura se penjala do 35.7°C, što je ipak bio pad temperature i od 4 stupnja u odnosu na vrlo vruću srijedu. Tome su doprinijeli i oblaci koji su se oko Rijeke počeli skupljati već u prijepodnevnim satima, a zatim u rano poslijepodne dalje jačali donoseći pljuskove s grmljavinom Gorskom kotaru, riječkom zaleđu, ali i dijelu istočnog priobalja i istočnog dijela otoka Krka.

U 14h temperature su bile dosta raznolike. Delnice 21, Parg 24, Crni Lug 26, Crikvenica i Krk 32, Bakar, Opatija, Rab i Malinska 33, Rijeka, Kukuljanovo i Mali Lošinj 34, a najtopliji je bio Omišalj sa 36°C.
Temperature su u gorju bile nešto niže zbog pljuskova, u Rijeci zbog naoblake, a uglavnom je na svim postajama zabilježena nešto niža temperatura zraka. Kažemo, uglavnom, jer je Mali Lošinj imao najvišu dnevnu temperaturu od vrlo vrućih 37.1°C, gotovo je ponovljen srpanjski rekord od srijede.

No, nestabilna atmosfera donijela je pljuskove s grmljavinom, a upravo su gromovi krivci za 3 požara u blizini Plominske gore, a gori još uvijek i na Učki, dok gasiteljima gašenje otežava vjetar i nepristupačan teren.

Nisu samo dijelovi PGŽ vidjeli nestabilnosti tijekom četvrtka. Bilo je toga i u Istri, Dalmaciji, Slavoniji, sjeverozapadnom dijelu zemlje. Lokalno je bilo izraženijih grmljavinskih nestabilnosti praćenih tučom, a u Zagrebu je čak i nestajalo struje u dijelu grada.

Nevrijeme je pogodilo dobar dio Hrvatske, u Zagrebačkoj županiji područja oko Samobora i Dugog Sela, a u Slavonskom Brodu zbog snažnog vjetra i kiše i stabla su zatvorila prometnice. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, između Makarske rivijere i Trogira, nevrijeme je iznenadilo nautičare te je bilo desetak akcija spašavanja na moru.
Vjetar je prema Bračkom kanalu vukao prevrnute brodice, daskaša i pedaline, a gromovi su izazvali i više požara kod Pučišća na Braču, izvještava HINA.

U Makarskoj je palo 30 mm kiše, Zagrebu 28 mm, Šibeniku 18 mm kiše od jutarnjih i poslijepodnevnih nepogoda.

U samoj Rijeci ni kapi, ali na riječkom području noć donosi ipak olakšanje. Ima vjetra pa i temperature nisu tako visoke kao prethodnih noći, no bez konkretnije kiše nema ni osvježenja. Tijekom četvrtka ona je uspješno zaobilazila Rijeku, ali i veći dio Kvarnera.

Tako bi još trebalo biti i tijekom petka, a zatim će oborine u subotu zahvatiti veći dio PGŽ, a posebno navečer na riječkom području i u Gorskom kotaru može doći i do izraženijih grmljavinskih nestabilnosti. Istu mogućnost ne treba isključiti niti u ostatku županije. Zatim će se nastaviti primjerenije i ugodnije vrijeme ali uz dosta vjetra, poglavito bure.

Bura već sada stvara poteškoće duž Jadranske magistrale iz čega iz HAK-a dolaze i sljedeće obavijesti:
Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (DC8) Senj-Sveta Marija Magdalena promet je zabranjen za I. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.
Zbog jakih udara vjetra na dionici autoceste A1 između južnog ulaza u tunel Sveti Rok i vijadukta Božići brzina je ograničena na 80 km/h.

RIJEČKA VRUĆA STATISTIKA
Dakle, vrućini će odzvoniti za koji dan, a bili smo svjedoci dosta rijetkom događaju, posebno kad je riječ o Rijeci.
Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je Rijeka od 20. do 22. srppnja imala čak dva najtoplija dana u povijesti mjerenja, dok je treći zauzeo 5. mjesto najtoplijih.
21. srpnja u Rijeci je zabilježen najtopliji dan u povijesti u kojem je srednja dnevna temperatura iznosila 33.3°C. Dan poslije zabilježen je 2. najtopliji dan sa temperaturom od 32.8°C, dok je svemu prethodio 20.srpnja (5. najtopliji dan) sa 31.5°C. Sve ovo dovelo je do povećanja rekorda za srednju dnevnu temperaturu za čak 1.5°C.
Upravo 21. i 22. srpnja, dva najtoplija dana u povijesti, dovela su do toga da je temperatura odstupala čak 10°C od prosjeka.
Razdoblje od 13.do 22. srpnja najtoplije je takvo razdoblje u povijesti mjerenja u Rijeci.
Ako tome pridodamo već spomenute rekordno tople riječke noći, jasno je koliko je ovaj val vrućina bio intenzivan.

Bez obzira na sve navedeno, Rijeka će još pričekati na obaranje apsolutnog rekorda od 40.0°C, koji joj je izmaknuo za 0.1°C u ovom valu vrućina. Sigurno je da se ovakva situacija neće ponoviti do kraja srpnja, a ni početak kolovoza ne nosi tako visoke temperature.

Naslovna: Požar na Učki, foto: Denis Flego

Foto: Pave Pave

Foto: Irena Surijan

Sličan sadržaj