NOVINARI DOVODE U ZABLUDU: IŠČITAVAJUĆI SEDMODNEVNU PROGNOZU DO SNIJEGA U ZAGREBU


Nebrojeno puta smo naglašavali i apelirali da bi novinari trebali malo više pažnje posvetiti načinu na koji objavljuju vijesti vezane za vrijeme posebno kad se radi o zimskim mjesecima i hladnijem dijelu godine, jer tada u računalne izračune nerijetko zaluta i snijeg.

I tako računalo izbaci podatak da će idućeg ponedjeljka padati snijeg u Zagrebu i to postane hit dana, svi koji se ne razumiju u problematiku užurbano prenose kao da se radi o smaku svijeta. Čak ni on nije toliko popularan koliko je snijeg, ali treba znati povući crtu i naglasiti da kad se tako nešto objavljuje da je mogućnost ostvarenja vrlo mala.

Prvo, jer je ponedjeljak jako daleko i situacija već sutra može biti drugačija. Drugo, jer je 7-dnevna prognoza DHMZ-a sirovi izračun modela ECMWF:

“Računalna” ili “kompjutorska”, prognoza vremena izravan je rezultat jednog prognostičkog modela. Znak vremena određen je iz prognoze količine naoblake, te vrste i količine oborine određenog dana. Ako se pojavljuje kiša ili snijeg, to ne znači da će padati cijeli dan, nego barem u jednom njegovom dijelu. Pritom se srednja naoblaka i ukupna količina oborine izračunavaju iz četiri uzastopna prognostička šestsatna termina (6, 12, 18 i 00 UTC). Najviša i najniža temperatura zraka također su izravan rezultat modela, bez ispravaka prognostičara.

Dosadašnje praćenje ostvarenja prognoza pokazalo je da temperatura izravno uzeta iz modela odstupa od stvarnih vrijednosti mnogo više od službenih prognoza meteorologa (što naravno ima svoje razloge). Stoga te sedmodnevne prognoze valja shvatiti tek kao trend vremena, tj. najavu dana u kojima se očekuju zatopljenja i/ili zahladnjenja, kao i oborine. Također, ne smije se zanemariti pouzdanost prognoza koja je sve manja, što je prognostičko razdoblje dulje.

Po ovoj slici s naslovnice Zagrebu ne gine snijeg u ponedjeljak uz maksimalnu temperaturu od 6°C. Ne bi se baš kladili da će biti tako.

Naime, trenutni prognostički modeli ukazuju na to da snijega do ponedjeljka ujutro ne bi trebalo biti ni u nizinama Gorskog kotara, onda nema smisla govoriti za nizine da će ga biti.

Ovime ne kažemo da snijeg u Zagrebu nije moguć, nego ukazujemo na problem prenošenja 7-dnevne prognoze DHMZ-a, jer je nemoguće tako daleko znati hoće li uistinu biti snijega. Takva prognoza služi isključivo za iščitavanje trenda, dakle, toplo, hladno, iako se i tada zna dogoditi da se situacija već s novim danom promijeni.

Sličan sadržaj