OBLAČNIJA SUBOTA, KASNOPOSLIJEPODNEVNI PLJUSKOVI U GORSKOM KOTARU

Dok ovo pišemo, prema Rijeci u sjeveroistočno-istočnoj struji juri oborinska masa, koja je puno opasnije izgledala prije nego je ušla u Gorski kotar. Međutim, planine su zadržale i “istupile” oštricu ovoj potencijalno opasnoj neveri, tako da ne vjerujemo da će nečeg ozbiljnijeg biti na obali. Pljuskovi su mogući, ali se jača nevremena na Kvarneru ne očekuju. U Rijeci se od toga svega čula samo grmljavina iz tog smjera.
Osjetno nestabilnije bilo je u unutrašnjosti Hrvatske otkuda su i stigli kasnosposlijepodnevni pljuskovi u našu županiju.
I prije dolaska ovih potencijalnih oborina subota u PGŽ nije bila ništa sunčaniji dan, a za dojam svježine pobrinula se bura koja je puhala. Temperature u 14h bile su vrlo skromne, Mali Lošinj i Rab mjerili su 25, Rijeka 26, a Parg kod Čabra samo 19 Celzijevaca. Da bura ipak može brzo ohladiti more svjedoči temperatura iz Malinske gdje je u 8h mjereno 24°C, a u 14h samo 22°C. Vjetar je izmiješao slojeve mora te je opet osjetnije osvježilo. Općenito, nikako nakon 1. vala vrućina i zahlađenja, more se nikako ne uspijeva optimalno ugrijati, u što smo se imali prilike i sami uvjeriti tijekom petka na riječkim plažama.
Nekarakteristično, nazovimo prohladno vrijeme za srpanj, nastavit će se i idući tjedan, ali se danas čini da bi sunca posvuda u županiji moglo biti više, uz sveprisutnu mogućnost rijetkih lokalnih pljuskova. Jučer se činilo da bi kiše moglo biti više, ali došlo je do osjetnih promjena u predviđanju prognostičkih modela pa im se moramo prilagoditi.
Sve u svemu, temperaturno netipično srpanjsko vrijeme nastavlja se i dalje.

Grafika: Prikaz aktivnosti munja u 20h, Izvor: Pljusak.com/blitzortung.irg

Sličan sadržaj