Veljača 2014. i klimatološka zima u PGŽ: Iznadprosječni i temperaturno i oborinski

ri_sred
Ispratili smo klimatološku zimu, a bez da smo osjetili previše njenog utjecaja na vrijeme u PGŽ. Onako na prvu, zasigurno ćemo je pamtiti po elementarnoj nepogodi u Gorskom kotaru krajem siječnja i početkom veljače.
Kiša koja se smrzava u dodiru s tlom okovala je ledom cijeli Gorski kotar i počinila veliku materijalnu štetu na infrastrukturi, ali i flori Gorskog kotara.
Osim tog događaja, o zimi se i nema baš previše za reći. Bilo je povremenih snijegova, ali neusporedivo s godinom prije, kada je u Gorskom kotaru ukupno palo preko 5 metara snijega, a nekoliko puta snijega je bilo i na Kvarneru. Ove godine, Kvarner je ostao na ponekoj pahulji nošenoj burom, ali ništa više od toga.

Iako nije bilo hladnoće, ne znači da nije bilo oborina. Čak 650 mm kiše palo je u Rijeci od početka godine, samo u veljači 347 mm, čime je postavljen novi oborinski rekord za veljaču.
Obilne kiše tijekom veljače bilo je i u ostatku PGŽ. U Rabu 251 mm, a u Malom Lošinju 187 mm kiše. Podatak iz Parga nije vjerodostojan, jer postaja zbog nestanka struje, uzrokovanog elementarnom nepogodom, nije slala podatke.

Veljača je također bila iznadprosječna po temperaturi. Cijeli mjesec je bio takav, izuzev možda kojeg dana na samom početku mjeseca kada je temperatura bila oko prosjeka.

Sudeći prema prognostičkim modelima, ožujak bi mogao napraviti prekretnicu po pitanju oborina, ali ne i po pitanju temperature. Više pišemo uskoro.

Naslovna: Praćenje srednje dnevne temperature u siječnju i veljači za Rijeku, meteo.hr

Sličan sadržaj