Vrijeme “po buri” idućih dana, ali i bez značajnije stabilizacije vremena / Analiziramo kakvi su izgledi za zimski udar?!

web_fronte_sutra12
Naslovna: DHMZ

Napokon bura, reći će mnogi nakon iznimno kišovitog siječnja i veljače, a početkom ožujka, kao da je netko u Rijeci zatvorio slavinu, pa usporedbi s dva protekla mjeseca, dosadašnjih 35.5 mm u ožujku izgleda kao dječja igra.

Polako se mijenja sinoptička slika, ali su nestabilnosti i dalje prisutne, a protekli su dan i noć bili ponegdje i izrazito nestabilni. Na vrijeme utječu ciklone iz Sredozemlja pa je bilo lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom.

U Istri je tijekom utorka lokalno je palo i do 60 mm kiše, posebno na području Umaga i Poreča.
Pljuskova s grmljavinom bilo je i na otvorenom moru sjevernog Jadrana, pa je Mali Lošinj zbog utjecaja tog poremećaja primio 16 mm oborine. Drugdje na Kvarneru, kiše je bilo osjetno manje, ali je ponegdje također bilo grmljavinskih nestabilnosti praćenih tučom, o čemu svjedoči i fotografija Tomislava Iskre iz Njivica.

Nestabilno je bilo u Dalmaciji, gdje su se na šibenskom području formirale i dvije pijavice, a na srednjodalmatinskim otocima mjestimice je zabilježena i tuča.
Noć s utorka na srijedu, obilježila je na Kvarneru bura koja je na jugu područja (pa i u Rijeci) imala i olujne udare, a utjecaj vjetra nastavio se i tijekom dana, iako uz slabljenje.

Najava budućeg vremena
Vrijeme koje će obilježavati bura nastavit će se i idućih dana, a sve zbog razlike u tlaku koja će postojati između sjevera i juga Europe.
Uz to, ciklona sa Sredozemlja, ući će nad Balkanski poluotok tijekom petka tako da neće biti ni posve stabilno.

Sunca bi, regija sjevernog Jadrana i Gorske Hrvatske mogla vidjeti vidjeti više tijekom četvrtka nego tijekom petka,jer u petak će i kiša i naoblaka dolaziti s istoka, od centra ciklone nad istokom Europe.

Ona će u subotu oslabjeti pa će i odmah porasti mogućnost sunčanijeg i stabilnijeg dana, nakon što se ujutro izmjere i osjetniji minusi, posebno u zaleđu obale i Gorskoj Hrvatskoj.

Već u nedjelju spajanje ciklone s južnog Sredozemlja te duboke doline sa sjeveroistoka Europe, uz uspostavu Skandinavskog anticiklonalnog bloka po kojem bi hladnoća se spustila i do nas. Ne radi se o značajnijoj hladnoći, jer ciklona nema (bar zasada) otkuda povući hladan zrak.
Obzirom na položaj ciklone, sjevernom Jadranu ova situacija (ne promijeni li se) znači nastavak bure, bez značajnijih oborina, a u gorju oborine će biti svakodnevica. Zbog granične situacije postojat će mogućnost i za kišu i snijeg.

Sinoptička situacija za nedjelju, kako ju vidi model GFS

Izgledi za dalji termin – analiza
Ono što se već danima prikazuje na prognostičkim kartama, vodi u smjeru konkretnije zimske situacije, kakve se ne bi postidjelo ni srce zime. Modeli se još dogovaraju, ali gotovo se sa 100% sigurnošću može reći da će značajnija hladnoća stići u bar najsjevernije i sjeveroistočnije dijelove Europe, a sve će se početi mijenjati od 15. ožujka te se nastaviti i kroz treću dekadu ožujka.

Razlozi takvoj najavi za dio Europe puno su jači od onoga što prikazuju prizemni modeli. Uzrok se krije u stratosferi, na oko 30 km visine, a naznake za ovo najavili smo još u veljači.

1. Došlo je do jakog zatopljenja u stratosferi (SSW), možda čak i najjačeg ikad izmjerenog, što će omogućiti jezgri polarnog vrtloga da potpuno oslabi nad Arktikom.
2. To se vidi i po kretanju indeksa Arktičke oscilacije (AO) – Trenutno ima neutralnu vrijednost, a u idućem tjednu poprimit će negativnu vrijednost. Doći će do pucanja polarnog vrtloga nad Sjevernim polom a ojačat će anticiklona po kojoj će se hladnoća spuštati južnije.
3. Polarna jezgra nalazi se iznad sjeverne Europe, a predviđa se njeno dijeljenje iznad Euroazije. S tako podjeljenim polarnim vrtlogom (vorteksom), jedan dio ostaje u Europi, a drugi dio će u Sibir, donoseći iznimno niske temperature tom području. U Europi će biti toplije, a najhladnije će biti na sjeveru i sjeveroistoku.

Još je prerano i neozbiljno reći u kojoj mjeri će ovi događaji utjecati na vrijeme kod nas. Bez sumnje, zahladnjenje će se dogoditi, ali ovisi još o snazi anticiklonalnog bloka i položaju ciklona jako puno. Dogode li se pravi “upadi” ciklona u Sredozemlju, bez sumnje će povući hladnoću sa sjeveroistoka na cijelo područje i donijeti najzimskiju siuaciju ove zime.
Ovako bi to onda izgledalo što se temperature tiče početkom treće dekade.

Zapravo cijela sratosferska priča ove zime je u ogromnoj vertikalnoj energiji koja se projicirala iz viših u niže slojeve atmosfere i obratno, o čemu ćemo više u nastavku za registrirane korisnike.

Vertikalna energija i propagiranje onog iz viših slojeva u niže odigrala je ključnu ulogu ove zime.
Došlo je do najjačeg negativnog startosfernog AO indeksa, a on se u nižim slojevima manifestira kao pozitivna vrijednost, što je značilo da je vorteks cijelo vrijeme bio zaključan oko Arktika, a zapadni vjetrovi nisu dozvoljavali anticiklonama da uđu i poremete tu situaciju.
To je rezultiralo toplim ili vrlo toplim periodima na istoku SAD-a (najtoplija zima), ali i u Europi.

Međutim, zbog zatopljenja u stratosferi, najjačeg otkako se prati, doći će do zamjene uloga, stratosferni AO ide u pozitivu, a njegov troposferski kolega ide u negativu. Znak je to da puca vorteks i da će doći do njegovog dijeljenja i pomicanja. Vertikalna energija (WAFz) već počinje mijenjati priču. Do sada je u stratosferi puhao vjetar sa zapada, a s ulaskom WAFz-a, smjer se okrenuo na istočni.

Jak WAFz u ovom tjednu rezultira blagim trendom u Europi i SAD-u. U SAD-u je još toplije, jer polarni vorteks više ne ide njima nego nama, a gdje je polarni vorteks tu je i hladnoća.

Do dijeljenja vrtloga doći će sljedeći tjedan. Jedan dio će ostati nad zapadnom Europom, a drugi otići nad jugozapadni Sibir.
Nad sjeverozapadnom Euroazijom u stratosferi će se uspostaviti snažno istočno strujanje.

Sve ono što se dogodi gore, dogodit će se i dolje. Zapuhat će istočnjak i u prizemlju donoseći hladnoću iz Sibira do Europe, a samo o situaciji s položajem bloka i ciklona ovisi u kojoj mjeri će to do nas doći.

I ne samo to, duga zimska apstinencija mogla bi doći na veliku naplatu, jer neki modeli sugeriraju da će negativna vrijednost AO indeksa potrajati ne samo do kraja ožujka, već i u travnju. To znači da će vorteks negdje biti u našoj blizini.

Ipak, treba imati na umu da će dani biti dulji, sunce grijati jače i da se isto ovo dogodilo u siječnju da bi posljedice po Europu bile daleko veće.

Izrazito zatopljenje u stratosferi nad Sjevernim polom znači ujedno i vladavinu anticiklone i nesmetano “šetanje” polarnom vrtlogu u toplije krajeve.

Sličan sadržaj